Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommer att få handkapp efter stroke

Riskerna för onödiga hjärnskador och handikapp, kommer att öka dramatiskt efter nerläggning av Bollnäs sjukhus.

Annons

Har ni läst landstinget Gävleborgs information på nätet om stroke? De skriver i sin nya kampanj om vikten av att snabbt åka till sjukhuset. De intervjuar två patienter där den ena har tre kilometer till sjukhuset i Hudiksvall och hustrun har larmat ambulans inom 30 sekunder. Den andra patienten en kvinna, befinner sig på arbetsplatsen centralt i Gävle och inte, enligt citatet från artikeln, som sonen och maken: ”i Järvsö för att bygga på stugan i Säljesta. A-R som är lärare, var i skolan – och det var tur. Den snabba insatsen från kollegorna – och närheten till sjukhuset – räddade livet på henne”.

Det är viktigt att ringa 112 så snabbt som möjligt, eftersom snabb vård minskar riskerna för handikapp, säger läkaren Miriam Nahum på en av landstingets andra sidor om stroke.

Sådan tur som A-R hade, kommer inte befolkningen i södra Hälsingland att ha efter att landstinget genomfört nerläggningen av sjukhusvården i Bollnäs.

Så här svarar Svante Lönnbark på landstingets intranät på fråga angående strokevård:

Fråga: Kommer landstinget att informera alla som flyttar/vill flytta till Bollnäs och Ovanåker kommuner att deras chans att överleva och chans att inte få bestående handikapp i samband med akut stroke är mindre än i andra områden i Gävleborg läns landsting på grund avtransporttiden?

Svar: ”Det viktigaste för att rädda livet på strokepatienter är att komma snabbt till sjukhus för vård. Det är helt rätt. Men problemet är inte att ambulansen eller helikoptern inte hinner ta patienten till sjukhuset. Problemet är att patienten som drabbas inte inser allvaret i sina symtom och ringer 112 i tid. Det problemet finns i hela landet. Därför kommer en informationsinsats att genomföras som ökar kunskapen om tidiga tecken på stroke hos våra medborgare. Den är planerad i och med arbetet med strokeprocessen. Den informationsinsatsen kommer att minska dödligheten i stroke i länet.”

Informationsinsatsen kommer kanske att minska dödligheten i stroke, men hur är det med hjärnskadorna? Tiden efter larmet kommer att öka, och det är där möjligheterna för de drabbade att bli helt botade eller för att få minskade hjärnskador finns.

Landstingets envisa tjatande om att en ambulans ”är en rullande akutmottagning” är nonsens. Ingen ambulans kan ge akut läkemedelsbehandling, som för den strokedrabbade skulle innebära att fler hjärnceller räddas. Inte utan ett sjukhusbesök med röntgen. Det man kan göra i en ambulans då, är att se till att patienten andas och att ge syrgas.

Riskerna för onödiga hjärnskador och handikapp, kommer att öka dramatiskt efter nerläggning av Bollnäs sjukhus. Behandling med proppupplösande medel kan inte ges innan en datortomografi är utförd för att utesluta en blödning i huvudet. Det faktumet kvarstår.

Varför ska befolkningen inte informeras om det?

Karin Nilsson

sjuksköterska på intensiven i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons