Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler föräldrar i jobb kan minska barnfattigdomen

7 842 barn i Gävleborg lever i ekonomiskt utsatta familjer. Det visar Rädda Barnens barnfattigdomsrapport som presenterades i dagarna.

Annons

Det motsvarar 14,8 procent av alla barn i länet. Att så många barn lever under knappa ekonomiska omständigheter kan vi inte acceptera.

Det viktigaste för att bekämpa barnfattigdomen är att se till att fler föräldrar har jobb och kan försörja sin familj. År 2009, som Rädda Barnens rapport handlar om, ökade barnfattigdomen på grund av den ekonomiska krisen och ökad arbetslöshet. Vi måste särskilt fokusera och ge ännu bättre hjälp till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. De ansträngningar som vår integrationsminister Erik Ullenhag (FP) gör för att kvinnor och män som kommer till Sverige snabbt ska lära sig svenska och komma ut i arbete är centrala för att minska barnfattigdomen. Nästan vart tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet.

Alliansregeringen har genomfört flera förbättringar för ekonomiskt utsatta barnfamiljer på senare tid. Vi har höjt flerbarnstilläggen i barnbidraget och sedan drygt tre månader tillbaka har vi ökat bostadsbidraget för barnfamiljer. Två tredjedelar av alla barnfamiljerna som får bostadsbidrag är ensamstående föräldrar. Sedan årsskiftet har en ensamstående mamma med låga inkomster och två barn fått 725 kronor mer i bostadsbidrag per månad.

Regeringen har höjt riksnormen för försörjningsstöd (socialbidrag) för att familjer med äldre barn och ungdomar ska få en bättre vardagsekonomi. Men alltför många barnfamiljer är långvarigt beroende av socialbidrag. Folkpartiet vill därför ändra reglerna för försörjningsstödet så att det ska löna sig att arbeta – även för den som har socialbidrag. Kommunerna måste också hjälpa barnfamiljer som fastnat i bidragsberoende att hitta vägar bort från socialkontoret. Det är viktigt för föräldrarnas självkänsla, men också för barnens skull.

Många barn oroar sig för familjens ekonomi och upplever att de utestängs från saker som andra barn kan göra. Det är därför viktigt att tänka igenom hur skolresor och andra aktiviteter som anordnas i skolans regi finansieras, så att de är öppna för alla. Dator och internet är i dag en del av barns och ungdomars sociala liv och en förutsättning för att klara skolarbetet. Folkpartiet vill därför att detta ska ingå i riksnormen för försörjningsstödet för barnfamiljer. Möjligheter till kommunala sommarjobb och gratis fritidsaktiviteter under loven är också sätt att underlätta för barn som inte har det så bra ekonomiskt.

Den rödgröna oppositionen ropar efter en nationell handlingsplan för att bekämpa barnfattigdomen. Men det är bara ett kraftfullt slag i luften för att dölja att de saknar en vettig jobbpolitik. En politik för fler i arbete är trots allt viktigast för att minska den ekonomiska utsattheten bland barn i Gävleborg och Sverige.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons