Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler dör av självmord än i trafiken

Cirka 1 500 människor i Sverige tar sitt liv varje år. Det eftersträvas nolltolerans i trafiken – men vad gör vi för att förebygga självmord?

Annons

Självmordsstatistiken har nu ökat bland de yngre, oroväckande, ett samhällsproblem att verkligen ta tag i? Läste på SPE:s (SuicidPrevention& Efterlevandestöd) hemsida nyligen om att i USA, Miami Florida har de i ett av de största skoldistrikten bedrivit ett projekt som går ut på att de specialutbildade kuratorerna där undervisar eleverna i Livskunskap. På 15 år har suicidantalet där minskat med 90 procent! En sådan enkel åtgärd.

Livskunskap är något som nu har börjat tas upp i skolorna i dag, finns ännu inte som ett enskilt ämne men det skulle nog betala sig snabbt om vi förde in det ämnet i skolan. Det skulle bidra till att göra ungdomarna förberedda att kunna möta och hantera livets svårigheter och problem som dyker upp i deras unga och känsliga ålder. Även bli mer ansvarsfulla för sitt eget handlande och dess konsekvenser.

Samhället har förändrats dramatiskt de senaste årtiondena, har vi hängt med i utvecklingen? De flesta vet hur det ser ut i samhället i dag, tycker ni det barkar åt rätt håll? Hur mycket ska vi orka? Vem drar i nödbromsen? Människor stressas sönder mer och mer, vi måste ta ansvaret att följa upp det samhälle vi skapat i dag, satsning på psykvården är av största prioritet.

Sedan kan jag tycka att vi människor överlag här i Sverige måste bli bättre på att våga närma oss och se våra medmänniskor. Vi är ändå beroende av varandra. Vi kan inte bara bry oss om oss själva, stänga dörren och tänka "jag sköter mitt så sköter du ditt". Öppna upp dig och våga le och närma dig människor. Du kommer att få så mycket tillbaka!

Jenny

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons