Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än du tycks tro skadas av varg

Vargen är det tredje mest förekommande landrovdjuret i världen, alltså inte utrotningshotat som du samt WWF, Naturskydds- och Rovdjursföreningen vill få folk att tro.

Annons

Svar till den så kallade Skogsmannen (8/12).

Jag har svårt att tro att du är någon skogsman med så många sakfel som du för fram i din insändare. När du påstår att långtifrån alla vill utrota vargen, så kan jag redovisa en enkät som Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik genomfört 2009, som klart visar att cirka 96-98 procent av de tillfrågade inte ville ha vargen in på knuten. En sak vi sett i vår enkät är att ju längre bort från rovdjuren vi bor, desto lättare har man att acceptera dem.

Vargen är det tredje mest förekommande landrovdjuret i världen, alltså inte utrotningshotat som du samt WWF, Naturskydds- och Rovdjursföreningen vill få folk att tro.

Om du varit lite upplyst hade du vetat att under 2009 dödades en tioårig pojke i Ryssland och två personer i Georgien, 56 samt 47 år gamla. Dessutom blev flera skadade samtidigt av (ej rabiessmittade) vargar. En 17-årig flicka dödades i USA samt 17 personer skadades av varg i Indien nyligen. I Pyhäjärvi i Norra Österbotten den 9 december blev en skogsarbetare under arbete biten i armen, av en varg enligt polisen.

När du skriver att vargen väljer ut de dåliga djuren bevisar du ytterligare din okunnighet. Enligt forskarna tar vargen det djur som finns tillgängligt. När du skriver att boskap och hundar blir tagna i enstaka fall, så är det ändå för oss drabbade en stor tragedi när det inträffar.

När du framhåller Salming som någon naturmänniska och jägare, så kan jag upplysa dig om att han bor i Stockholm och inte är någon jägare, men enligt uppgift kanske han kommer att ta jägarexamen. Du glömde att upplysa om att vargen även är den största spridaren av rabies och dvärgbandmasken, vilket bland annat i framtiden kan göra att vi och våra barn inte kan äta bären i naturen. Dvärgbandmasken och rabies är som alla vet mycket farligt och även dödligt.

En rekommendation till alla: lär er lite fakta om de tragedier som vissa människor tyvärr måste utstå efter den illegala smyginplanteringen av vargen. Läs Rapport från Projekt varg så förstår ni verkligheten.

S-Å Rönnqvist

som bryr sig om dem som drabbas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons