Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisket har förändrats mycket under hundra år

/

Kalle Gullberg, Länsstyrelsen Gävleborg, svarar
Björn Larsson
apropå reglerna för nätfiske.

Annons

Björn Larsson skriver (Insänt 6/11) att "fiske med nät har bedrivits i flera hundra år" som argument att man inte bör ha nätfiskeförbud under sex veckor under sikens lektid; 15 oktober–30 november varje år.

Fisket har förändrats mycket under de senaste hundra åren. Det bedrivs nu med starka nylonnät och nya fällor. Att fiske har bedrivits vid hälsingekusten i flera hundra år är inte skäl till att tro att fisken alltid kommer att finnas där. Tvärtom så slog yrkesfiskarna i länet larm om att sikbeståndet höll på att kollapsa för cirka 10–15 år sedan. Länsstyrelsen föreslog bland annat ett antal fredningsområden där siken kunde få leka i fred under ett antal veckor varje höst. Detta utvecklades till att bli ett nätfiskeförbud för hela kusten under den tid då siken samlas tätt tillsammans på små områden för att leka.

Tanken med denna fredning är att det är kring sikens lekperiod som man kan göra stor skada på bestånden genom intensivt fiske. Dessutom förvärras skadan troligen hundra gånger om av att sälen då får mycket lätt att gå längs näten och plocka sik som fiskaren fångat. Antalet gråsälar har ökat kraftigt, så skadan på sikbestånden blir mångfalt större. Under sikens lekperiod kan dock trålning ske ute på djupare vatten utan att skada sikbeståndet, som ju är inne på grunt vatten för att leka.

Däremot har Länsstyrelsen drivit att trålningen i södra Bottenhavet bör begränsas mer än idag och man bör definitivt undersöka bättre hur mycket lax och havsöring som tas upp under trålning. Slutligen: Att låta djur vara ifred under den tid då de skall reproducera sig är accepterat av de allra flesta, jägare har accepterat detta sedan länge vad gäller landdjur. Man kan då också få en bättre hushållning med naturresursen och en bättre fångst långsiktigt eftersom man har hjälpt fram en ny generation av djuret man skyddat. Det småskaliga yrkesfisket behöver tillgång till starka, uthålliga sikbestånd.

Kalle Gullberg

Länsstyrelsen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons