Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira mors dag på ett nytt sätt

Passa på att fira mors dag på ett nytt sätt genom att hjälpa Röda Korset att fortsätta hjälpa världens och Sveriges mammor, det behövs.

Annons

är särskilt utsatta i konflikter och områden med undermålig sjukvård. Sexuellt våld mot kvinnor och hög mödradödlighet är två enorma problem och anledningar till att särskilt uppmärksamma mammors situation.

Varje dag våldtas, stympas och dödas kvinnor i krigs- och konfliktområden. I dagens krig och konflikter används sexualiserat våld som vapen. De våldtagna kvinnorna och flickorna riskerar förutom skador, oönskade graviditeter och förnedring även att förskjutas från sin familj och sin by. Skammen och skulden är ofta för stor. Att använda civila, framför allt kvinnor och mammor som måltavlor är en genomtänkt strategi som fungerar. De kan våldtas, torteras, stympas och kanske slutligen dödas, det är ett effektivt sätt att sprida skräck, splittra familjer och till och med hela samhällen. Och i slutändan är det bara ett sätt att vinna krig.

Kvinnor är också extra utsatta i områden med bristfällig sjukvård då undermålig mödrahälsovård dramatiskt ökar risken för en för tidig död. Varje år dör en halv miljon kvinnor i samband med graviditet och förlossningar och i låginkomstländer löper en kvinna av 76 risk att dö i barnsäng, jämfört med en av 8 000 i höginkomstländer.

Över 100 000 personer i vårt land beräknas lida av krigs- och tortyrskador, av dem är kvinnor ofta särskilt sårbara, bland annat på grund av skam och att de ofta blir behandlade som bihang till sina män i asylprocessen.

för att förbättra kvinnors utsatta situation, bland annat genom att tillgodose tillgång till mödrahälsovård, ge våldtagna kvinnor specialistvård och arbeta med attitydförändringar i samhället. I Sverige ges krigsskadade och traumatiserade kvinnor hjälp på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC). Röda Korset arbetar också med att återförena splittrade familjer samt hjälper till i asylärenden och efterforskningsärenden.

Styrelsen för Söderhamns Röda Korskrets

Styrelsen för Skog- Bergviks Röda Korskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons