Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns större frågor än cruising att sätta tänderna i

Ja, då ska jag som äger ett av dessa "avgasmonster" ge mig in i debatten om cruising och bilkvällar, skriver Ingemar Olsson.

Annons

Man kan lugnt säga att de kvällar det bedrivs cruising är välbesökta. Det fåtal som "burnar" (gör burn outs, reds anm.) hör inte dit! De har bara en sak gemensamt: De vill visa upp sig.

På cruisingkvällarna fylls de tomma gatorna med gammal som ung och glädjen syns ju tydligt. Alla dessa olika fordon och nationaliteter som träffas är ju ett uppskattat inslag i en inte sällan slumrande bygd. Vissa dagar känns det ju som om det som näst står på tur är att knyta snedhage runt kommun och införa grindslantar... Det kanske är det ni som är kritiska till cruising vill? Eller kanske volasdag 365 dagar om året?

Visst ska vi värna om miljön och göra det vi kan för att bidra. Men det finns så mycket större frågor att sätta tänderna i: Allt detta flyg utomlands för att bara roa/tillfredställa vårt behov av semester och sol och i viss mån se andra kulturer. Cruisingen är, så att säga, bara en pink i havet! Visst, det har betydelse, men det har även allt vi tar oss för.

Därför kanske vi ska använda brevduvor i stället för postbilar? Eller åka hästskjuts till nästa sjukhusbesök?

Nu ska vi konvertera till elbilar på sikt. Men om man nu hänger med lite så finns det de som räknat även på detta och det är inte så enkelt. Man har fullt sjå att få en elbil att ta sig femton mil. Från Edsbyn är det tretton mil till Gävle sjukhus, tio till Falu sjukhus och ska vi till Uppsala så måste vi stanna och ladda, så då är jag utom räddning i alla fall. Detta batteriberg som kommer att skapas oroar mig mer än tre-fyra cruisingar och bilkvällar per år.

Vi i Sverige ska ju vara så väldigt duktiga och föregå med gott exempel. Vi ska vara sååå duktiga. Grannländerna våra spyr ut föroreningar från ett antal kolkraftverk och vi bara ser på och låter det fortgå. Och bygga ut älvarna ska vi inte och vi ska inte ha kärnkraft, och vi ska inte satsa på järnvägen för det kostar för mycket att rusta och underhålla till exempel Bollnäs–Dalarna. Nej, häst och vagn blir det!

Ingemar Olsson

Läs mer: Cruising har ingen uppgift att fylla mer än för ägaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons