Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finns bara förlorare i härvan"

/

Det finns många bevis på dåligt ledarskap på idrottssidan i Hudiksvall, skriver Erik Åström:

Annons

* Nu behöver man rekrytera en ny kultur- och fritidschef. Fullt förståligt med tanke på hur otydligt uppdraget är från kommunledningen.

* Den gamla konstgräsmattan ligger ihoprullad utan någon bra idé hur den ska nyttjas.

* Hudikgympan orkade inte vänta längre på dialog kring hallfrågan, så man skapar nya lokaler där vi fortsätter att sprida idrottsföreningarna. Jag har full förståelse för Hudikgympan, det lär inte bli något beslut på många år till, så de tog rätt beslut.

* Kultur- och fritidsförvaltningens nämnd får inte vara med och diskutera de väsentliga idrottsfrågorna. (Senaste exemplet: uppköpet av Glysisvallen AB)

* Hallgruppen som utreder Idrottshallssituationen vill inte ha någon dialog med föreningarna, och efter ett års arbete har man inte kommit någon vart.

* Situationen för fotbollsplanerna är exakt lika som tidigare. Det finns inga planer hur man går vidare med omklädningsrum för ungdomsfotbollen, med mera.

Efter att ha följt utvecklingen av fritidsfrågorna inom Hudiksvalls kommun är analysen tydlig: Kommunledningen har inte viljan eller ambitionen att skapa en kultur- och fritidsförvaltning som faktiskt kan hantera de här frågorna. I stället hamnar frågorna hos Kommunstyrelsen, och drivs därifrån. Givetvis finns inte tiden eller kompetensen för att driva till exempel detaljfrågor som rör vattentäkt inom denna grupp. Konstigt vore det annars.

En högst rimlig förväntan är dock att det finns ett ledarskap som ser till att kultur och fritid får resurser i både kompetens och mandat att driva den här typen av frågor. Inget av dessa verktyg har någonsin varit tilltänkt till förvaltningen.

I dag finns det bara förlorare i härvan. Mest påtagligt är att medarbetarna på kultur- och fritidsförvaltningen har en tuff arbetssituation. Idrottsföreningarna har ingen dialog och kommer inte framåt med sin verksamhet. Som skattebetalare blir det både dyrare och sämre lösningar, eftersom inget är genomtänkt.

Hur kommer vi upp ur dyn, då?

Det vore klädsamt om någon ville inse och ta ansvar för varför det är så illa. Från föreningshåll har vi skrikit länge att kommunen går åt fel håll.

Se till att lägga allt krut på att verkligen få en förvaltning som kan hantera idrottsfrågor. Det finns en ganska stor förståelse ute i föreningarna på att det tar tid att förverkliga alla önskemål. Frustrationen uppstår då vi varken hör, ser eller ens kan hoppas att det görs något framsteg.

Erik Åström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons