Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen sänker pensionerna

Pensionssänkningarna, som jag beklagar, beror på finanskrisen. Det hänger ihop med att pensionerna är knutna till hur mycket vi arbetar och tjänar i Sverige.

Annons

Med anledning av min insändare (18/1) om jobbskatteavdraget har flera pensionärer skrivit att det finansieras med sänkta pensioner.

Men dagens pensionssystem, som är resultatet av en bred överenskommelse med Socialdemokraterna, är helt separerat från statsbudgeten. Pensionssänkningarna, som jag beklagar, beror på finanskrisen. Det hänger ihop med att pensionerna är knutna till hur mycket vi arbetar och tjänar i Sverige.

Alliansen har kompenserat den svagare utvecklingen genom att sänka skatten två gånger för pensionärer, något den förra regeringen aldrig gjorde. Sammantaget har de senaste årens pensionshöjningar och skattesänkningar lett till mer pengar i plånboken för äldre. Exempelvis får en ogift garantipensionär född före 1936 som hade 67300 kronor efter skatt år 2006 hela 8200 kronor mer i dag. För en ogift pensionär född efter 1937 som hade 144400 kronor blir motsvarande ökning 11900 kronor.

Jag tycker att det är viktigt att pensionärer får mer i plånboken och tänker fortsätta att driva frågan om sänkt skatt även för pensionärer.

Margareta B Kjellin

riksdagsledamot (M)

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons