Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiasko Köpenhamn, fiasko Hudiksvall

FN:s klimatkonferens i Köpenhamn summeras av flertalet bedömare som ett fiasko. Det är inte förvånande att nationerna inte klarar detta globalt när Hudiksvalls politiska ledning inte klarar detta lokalt.

Annons

FN:s klimatkonferens i Köpenhamn summeras av flertalet bedömare som ett fiasko där ingen nation vill ta ansvar för att minska beroendet av fossila bränslen utan någon annan ska göra det. Det är inte förvånande att nationerna inte klarar detta globalt när Hudiksvalls politiska ledning med kommunstyrelsens ordförande S-Å Thoresen i spetsen inte klarar detta lokalt.

I senaste direktiven från KS AU har man totalt sågat tjänstemännens och konsulternas förslag till Översiktsplan för vindkraft och Landskapsanalys. Det enda som återstår är en karta från landskapsanalysen som planeringsdirektören Bengt Gill använder som underlag. Principen i direktiven är att förbud ska råda mot vindbruk i alla områden utom skogsområden som gränsar mot Nordanstigs och Ljusdals kommuner samt havsområden. Resultatet blir en i princip vindkraftsfri kommun. Enligt Thoresen kan han tänka sej ett 30-tal vindkraftverk. Någon annan får lösa problemet med beroendet av fossila bränslen.

Vi anser att i kommunen skulle det finnas plats för 100–200 vindkraftverk inberäknat även havsbaserade anläggningar. Investeringen skulle ske utan att kommunen behöver anstränga sin hårt prövade budget. Produktionen från 200 vindkraftverk skulle bli ca 1100 miljoner kWh el eller tillräckligt för att värma ca 100 000 villor med bergvärmepump. Resonemanget att vi bara behöver se till våra egna behov är ett snävt egoistiskt tänkande som också genomsyrade konferensen i Köpenhamn.

Direktiven ska nu behandlas i Kommunstyrelse och sedan i Kommunfullmäktige. Vår förhoppning är att oppositionen tar till sej möjligheterna och lägger förslag på en vindkraftspositiv Översiktsplan. Förhoppningen är också att det inom majoriteten S+V finns politiker som har råg i ryggen, värnar miljön och vågar opponera sej mot betongsocialisterna som inte ser risken med kol- och kärnkraft (fossila alternativ).

Reinor Andersson

Norrbo

Joakim Larsson

Näsviken

Gunnar Grenholm

Via

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons