Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Feminismen måste vara öppen”

Lisa Magnusson skriver i dagens (
helahälsingland 22/7
) ledare att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som ständigt rackar ned på andra kvinnor. Tyvärr missar Magnusson att hon genom sitt resonemang om en god feminism och en tafsig feminism gör sig skyldig till precis samma enfald.

Annons

Att beskriva en feminism som påpekar bristen av representation av icke-vita kvinnor eller kvinnor som inte är CIS kallar Magnusson för tjafs-feminism. Magnusson menar att feminismen istället för att tala om dessa saker borde ägna sig åt de riktiga problemen, så som flickors sexuella utsatthet och kvinnors lika lön. Jag håller fullständigt med om att dessa ämnen är fundamentalt viktiga, men vill ifrågasätta Magnussons resonemang. Att en icke-vit kvinna kräver representation bland kvinnor är exakt samma representation som vita kvinnor kräver bland män. Det är inte logiskt att tycka att en kvinnas rätt till lika lön är en rätt feministisk fråga, men att frågan varför vissa kvinnor har sämre lön än andra kvinnor är tjafs. Det blir som att säga först när vi löst den vita kvinnas problem är det okej att tala om annat.

Jag anser inte att man behöver en kandidatexamen i genus för att prata om kön. Inte heller att en behöver vara icke-vit för att prata om rasism. Feminismen måste vara öppen, bildande och framför allt stöttande för att skapa bästa resultat för alla kvinnor – och det kommer inte hända om kvinnor fortsätter motarbeta varandras frågor.

Dana Pourkomeylian

socialliberal samhällsdebattör och juriststuderande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons