Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktigheter i influensadebatten

Påståendet att WHO har pressats att klassa den nya influensan som en pandemi av läkemedelsbolagen är rent vilseledande och vetenskapligt felaktigt. Detta beslut tas i samråd med över 100 experter samt med representanter från åtta länder.

Annons

Svar till Helena Palén Olofsson (26/1).

Först, skvalen har inte funnits vara orsaken till några allvarliga biverkningar, varken för den nya influensan (pandemiska A(H1N1)) eller för de som drabbats av det så kallade Gulfkrigssyndromet. Det har visat sig att skvalenantikroppar fanns i samma nivåer hos Gulfkrigsveteraner som diagnosticerats med syndromet som hos de som inte diagnosticerats med det. Mjältbrandsvaccinet har alltså kunnat uteslutas som en möjlig orsak till Gulfkrigssyndromet. Hur som helst så har det visat sig att det inte fanns något skvalen i dessa mjältbrandsvacciner (J Pharm Biomed Anal 2006:42:494-499)!

För det andra, det är alldeles för tidigt att göra någon form av summering i dagsläget eller att blåsa faran över i och med att pandemin inte är över. Viruset fortsätter att spridas aktivt i framför allt Östeuropa, Nordafrika och södra Asien. Influensaaktiviteten i Europa har förvisso minskat i de flesta länder den senaste perioden, med några få undantag, men det är inte alls omöjligt att det kommer att ske nya utbrott under våren eller senare på hösten, kanske främst i Centraleuropa där en hög andel är ovaccinerade. Här får vi helt enkelt vänta och se hur det utvecklar sig.

Nej, Annika Linde och Smittskyddsinstitutet har inte uppskattat att specifikt fem miljoner människor skulle insjukna, utan mellan 500 000 och 5 000 000 svenskar kunde bli sjuka i den nya influensan beroende på hur aggressivt viruset var. Inget annat. Det säger hon även i inslaget på SVT (7/1) du hänvisade till.

Påståendet att WHO har pressats att klassa den nya influensan som en pandemi av läkemedelsbolagen är rent vilseledande och vetenskapligt felaktigt. Detta beslut tas i samråd med över 100 experter samt med representanter från åtta länder. Dessa möts och diskuterar läget gång på gång och lämnar rekommendationer om hur det nya viruset skall klassas. Att då säga att WHO:s generaldirektör Margaret Chan ensamt tog beslutet att klassa den nya influensan som en pandemi är som att säga att en partiledare ensamt styr sitt partis politik.

Pandemibeslutet grundar sig bland annat på att den nya influensan har orsakat svår sjukdom och dödsfall hos framför allt yngre människor, som inte är vanligt för typiska säsongsinfluensor, och att den skiljer sig genetiskt från tidigare influensor samt att den spred sig ovanligt snabbt – till 120 länder på cirka 8 veckor.

Att HPO i det närmaste beklagar sig över att det inte varit fler dödsfall får stå för henne. Det gör inte influensan mindre unik eller mindre pandemisk.

I och med denna insändare är den här debatten för min del nu avslutad.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons