Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktig grund för polismäns lönesättning

Polismyndigheten i Gävleborg klappar sig för bröstet och utger sig för att bli den modernaste polismyndigheten i landet. Man glömmer att man har ett ålderdomligt, djupt odemokratiskt lönesystem, som inte tål dagens ljus.

Annons

Äktheten i signaturens Polis i X-län insändare har ifrågasatts av polisledningen, jag kan med dessa rader vidimera sanningshalten.

Polismyndigheten i Gävleborg klappar sig för bröstet och utger sig för att bli den modernaste polismyndigheten i landet. Man glömmer att man har ett ålderdomligt, djupt odemokratiskt lönesystem, som inte tål dagens ljus. Man försvarar detta med näbbar och klor med hänvisning till rikets säkerhet. För vem?

I Gävleborgs polisdistrikt är lönesystemet helt slutet. Ingen har insyn för att kunna påverka eller överklaga ett beslut. När en individuell lön för en enskild polisman har diskuterats, har två ur den lokala fackstyrelsen, utan att diskutera med övriga fackstyrelseledamöter, varit helt överens med arbetsgivaren. Det går inte heller att följa löneutvecklingen i andra delar av länet, ingen vet vad de andra tjänar. För man fram negativa åsikter om detta missgynnas man i sin löneutveckling.

För att genomföra den stundande omorganisationen så lindrigt som möjligt köps det lokala facket "över" med en hägrande chefspost i sikte. Det ursprungliga förtroendeuppdraget väger lätt i detta sammanhang. Uppskattade chefers huvuden har rullat medan facket har suttit med armarna i kors och tittat på, overksamma.

Självklart ska en facklig funktionär ha möjlighet till avancemang och kunna söka befälstjänster men, det ska ske med en öppenhet som ger övriga förtroendevalda möjlighet till insyn, att granska och att lämna synpunkter.

Polisarbetet är inte som något annat produktproducerande arbete. Det är svårt att mäta och lönesätta ett arbete med människor. Det är många gånger ett konfliktlösande mellan människor i affekt. Lägenhetsbråk och kontroverser utanför krogar som inte alltid sätts på pränt och därför inte alltid är mätbart.

Det mätbara arbetet som premieras vid individuell lönesättning är hur många ordningsböter och hastighetsöverträdelser polismannen utför. Löneskillnader på upp till 3 000 kronor i månaden förekommer.

Ett exempel ur verkligheten var att en skogsmaskinägare hade haft inbrott i sin maskin och ringde polisen för att göra en brottsplatsundersökning och anmälningsupptagning, fick till besked att det inte fanns någon ledig polis att skicka. I sin frustration av att någon brutit sig in och med illvilja förstört hans maskin som inte gick att köra, for mannen till maskinfirman för att köpa reservdelar för att få i gång maskinen så att samhällshjulet kunde börja rulla igen. Döm om mannens förvåning och uppbragdhet när han blev stoppad av fyra poliser och bötfälldes för hastighetsöverträdelse.

Hastighetsövervakning är ett måste vid exempelvis skolor. Men ska detta vara det enda lönegrundande polisarbetet?

Det är tråkigt att den enda kanalen för kritiska synpunkter måste ta den här vägen. Men den makt myndigheten utövar med det individuella lönesystemet gör att jag finner mig nödsakad att vara anonym för att min löneutveckling inte ska upphöra helt.

Åsiktsfrihet inom polisen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons