Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel vargar skjutna?

När det gäller den svenska vargstammen är det inte frågan om att den är akut hotad av inavelseffekter utan att den genetiska basen är alltför smal.

Annons

De första obduktionsrapporterna från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tyder på att de skjutna vargarna var i fysiskt god form, något som blåser upp glöden hos vargjaktens motståndare.

Jag är förvisso bara en vanlig biolog men har snappat upp en del om genetik också. När det gäller den svenska vargstammen är det inte frågan om att den är akut hotad av inavelseffekter utan att den genetiska basen är alltför smal. Detta behöver i sig inte innebära att de enskilda individerna mår dåligt, men gör stammen som helhet känslig för förändringar. Den saknar helt enkelt genetiskt material att förändra/anpassa sig efter nya förhållanden som klimatförändringar, sjukdomar och parasiter etcetera.

Alla individer bär på arvsanlag från båda sina föräldrar med två uppsättningar gener för de flesta egenskaper där den ena blir dominant. Är en av generna defekt blir oftast den friska dominant och individens genuttryck uppfattas som friskt. Djuret bär ändå med sig sjuka gener till nästa generation där risken för en helsjuk varg blir således 25 procent om parningen sker med en nära släkting. Det låter kanske inte så mycket, men det handlar om artens överlevnad på mycket lång sikt, slumpen kan i små populationer få en avgörande betydelse för att en stor andel djur får en dålig genuppsättning om avelsbasen är smal.

De allra flesta jaktfientliga organisationer ansåg och anser ännu att jakten inte borde ha genomförts och man skall låta stammen tillväxa med nuvarande genuppsättning. I ett försök att ändra den statiska rovdjurspolitiken till ett mer adaptivt förhållningssätt föreslog Lantbrukarnas riksförbund, Jordägareföreningen, Jägarnas riksförbund, Kennelklubben, Svenska jägareförbundet och Samernas riksförbund att vargar kunde flyttas eller inplanteras som ett led i att förbättra vargstammens status.

Som en självklar motprestation för att få stöd för förslagen hos sina medlemmar krävde förbunden att en målsättning för rovdjurstammarnas utveckling skulle tas fram och att en förvaltningsjakt på varg skulle införas.

Vad blev då resultatet? En utredning som skall redogöra för den långsiktiga förvaltningen av rovviltstammarna presenteras under 2012. Under tiden skall vargstammen genom förvaltningsjakt frysas på 210 individer. Skandulv har i en rapport till Naturvårdsverket redovisat hur flyttning av vargar ska genomföras. Högst 20 individer med annan genetik skall införlivas i den svenska vargstammen under en femårsperiod.

Personligen tror jag att detta är ett bra kompromissförslag som kan accepteras av de allra flesta, vilket även en nygjord Sifo-undersökning beställd av Aftonbladet visar på. Jakten är och förblir en nödvändig del av förvaltandet av våra värdefulla naturresurser. Kan man inte acceptera jakt över huvud taget inser jag att det blir svårt att förklara även med sakliga argument och fakta. Man kan inte argumentera mot en känsla.

Erik Matsson, Jaktvårdskonsulent

Svenska Jägareförbundet, vårdar det vilda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons