Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel slutsats om kunskap och moral

Bäste Jerker Sjölander! Så här är det. Jag förmenar dig inte på något sätt att ha din tro, och jag räknar med din respekt för min rätt att inte ha den. Du är lycklig med din tro, jag är lycklig med min syn på livet.

Annons

Med min humanistiska livsåskådning bekämpar jag inte kristendomen, jag kritiserar den, och jag tror mer på ett sekulärt än ett religiöst samhälles möjligheter att förena människor och skapa fred och lycka för alla i hela världen utan splittrande religioner.

Du säger att respekt och vördnad för gudstron har alltid varit till stöd för både individer och nationer i alla tider. Visst, du har rätt! Ta 30-åriga kriget, då svenska protestanter och tyska katoliker böjde knä före slagen och bad en och samme Gud om hjälp, innan man började slakten? Det gav dem stöd. Visst föll de kristna korsriddarna på knä och bad Gud om kraft, innan de gick in i Jerusalem och utan åtskillnad högg ned män, kvinnor och barn. Det finns hur många exempel som helst. Det gav dem stöd. Jag blir förskräckt över muslimernas självmordsbombare, som i kraft av sin tro spränger sig själva och hundratals oskyldiga medmänniskor i luften. Allah är samme Gud som judarnas Jahve liksom de kristnas Gud, de är alla Abrahams Gud, den du själv tillber.

Du säger att ingenting kan mäta sig med de tio budorden och den av Jesus myntade Bergspredikan. Själv undrar jag, vad Gud hade för uppfattning om sitt egendomsfolk, när han ansåg sig behöva meddela förbud mot att dräpa, begå äktenskapsbrott, stjäla, vittna falskt, ha begär till sin nästas hus eller tjänstefolk eller boskap eller andra ägodelar. Så bra! Israeliterna måste tidigare ha varit ett fruktansvärt folk.

Du skriver att Jesus myntade orden i Bergspredikan. Men så är det inte! Långt före Jesus lärde äldre religioner ut samma goda livsregel. Här några exempel:

”Detta är summan av plikterna: Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig!” ( Hinduismen)

”Döm andra så som du dömer dig själv.” (Sikhismen)

”Plåga inte andra med det som pinar dig själv.” (Buddhismen)

”Om man vill bli lycklig, måste man också hjälpa andra, eftersom ens egen lycka är beroende av andras . Det är inte konstigare än så.” (Den fjortonde Dalai Lama.)

”Gör inte mot andra vad du inte vill att de gör mot dig.” (Konfucianismen)

”Anse din grannes vinst som din egen vinst, och din grannes förlust som din egen förlust.” (Taoismen)

Vilken lycka för dig, att du har hittat den ”ende sanne guden”. Det är många som gör anspråk på den upptäckten, men som lika fullt har en annorlunda uppfattning om honom än du.

Slutligen, Sjölander, jag håller inte med dig om, att kunskap skulle ha med moral att göra.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons