Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel om va i Nordanstig

Vi från Nordanstigs kommun är mycket nöjda med medarbetarnas insatser i Mitt Sverige vatten och är mycket stolta ägare till en av Sveriges mer aktade kommunala va-verksamheter.

Annons

Svar till: Nordanstig behöver sina tillgångar.

Den anonyma insändarskribenten verkar inte ha kunskap om Nordanstigs kommuns verksamhet.

Nordanstigs kommun har inte sålt ut vatten och avlopp till Mitt Sverige vatten. Nordanstigs kommun har rådighet över 100 procent av sina va-tillgångar. Däremot är kommunen sedan 2007 delägare i ett av Sundsvall, Timrå och nu Nordanstigs kommuner helägt va-kompetensföretag, som enbart har i uppdrag att bedriva och utveckla va-frågorna i de tre ägarkommunerna.

Kommunal verksamhet lyder under offentlighetsprincipen, så även kommuners aktiebolag. Den som vill ha ut en offentlig handling från Mitt Sverige vatten behöver bara ta kontakt med bolaget så erhåller man den dokumentation som finns för ärendet.

Mitt Sverige vatten arbetar inte med tvång, däremot har de uppdrag att se till att respektive ägarkommun lever upp till Lagen om allmänna vattentjänster (Lag 2006:412). Planerade vinster förekommer inte. Det inte är tillåtet med vinst enligt den kommunala självkostnadsprincipen som gäller för kommunal vatten- och avloppsverksamhet, och även annan kommunal avgiftsfinansierad verksamhet.

Utförsäljning av Sveriges kommuners va-tillgångar är inte aktuellt då lagstiftaren nyligen satte ner foten och lagstiftade om att alla allmänna va-anläggningar ägs av det allmänna, det vill säga i Sverige av en kommun, följaktligen även i Nordanstigs kommun .

Vi från Nordanstigs kommun är mycket nöjda med medarbetarnas insatser i Mitt Sverige vatten och är mycket stolta ägare till en av Sveriges mer aktade kommunala va-verksamheter. Ingen skugga ska falla på Mitt Sverige vatten på grund av de uppdrag vi ger er från Nordanstigs kommun!

Stig Eng

Kommunalråd i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons