Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att satsa på vindkraft

Annons

Sven Bergström har talat för sin vara på deebattsidorna. Han påstår att vattenkraft och vindkraft kompletterar varandra. Han vill samtidigt ha bort kärnkraften, som står för hälften av vår elenergi.

Då räcker inte vattenkraften till för dels det normala behovet, dels för vindkraftsbortfallet när det inte blåser eller när det är kallt.

När vi dessutom ska kära våra bilar på el, blir gapet ännu större. Detta sätt att räkna kännetecknar kärnkraftsmotståndarnas sätt att resonera. Hela deras resonemang utgår från att något som inte finns, finns, nämligen kärnkraften. I mindre seriösa kretsar kallas detta kreativ bokföring.

Att snurrorna står stilla när det inte blåser förstår alla. Men det finns fler minusfaktorer. De ger full effekt från 10 – 15 meter per sekund men när det blåser för mycket stängs de också av. Och det finns en tredje faktor. När det blåser mindre uppnås inte generatorns märkeffekt. Det blir snabbt ganska snart bara 30 procent av märkeffekten.

Tar man hänsyn till alla dessa minusfaktorer blir det ganska dåligt resultat av den stora investeringskostnaden. Själv är jag övertygad om att om tio, femton år kommer satsningen på vindkraft att framstå som en gigantisk felsatsning.

K Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons