Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att belysa träd

Vi ska inte belysa träd med articifiell belysning i onödan. Det är illa nog för dem med gatubelysningen. Jag tror att träden rycks ur sin vintersömn av dessa lampor dygnet runt mitt i kalla vintern.

Annons

Denna insändare har jag gått och funderat på sedan Ljusdals kommun ljussatte en av de vackra gamla tallarna sör-om-sjön (det vill säga Kyrksjön). En så kallad tysktall planterad av en av Widmarkarna enligt den därvarande skylten.

I november fick jag vatten på min kvarn när jag såg den flotta spotlightbelysningen på ett lövträd i järnvägsparken vid Södra Järnvägsgatan. Nu på vintern kan jag inte se om det är en björk eller en asp. I dag tar jag mig tid att skriva:

Vi ska inte belysa träd med articifiell belysning i onödan. Det är illa nog för dem med gatubelysningen. Själva den livgivande processen i trädens liv är fotosyntesen. Den betingas av solljuset i första hand, men även av konstgjord belysning. Jag tror att träden rycks ur sin vintersömn av dessa lampor dygnet runt mitt i kalla vintern. Nu ska träden ha sin vintervila. Deras balans och deras överlevnadsmöjligheter försämras. Träd och växter är medvetna varelser. Deras medvetande är annorlunda än människans och de andra däggdjurens medvetande, men de har medvetande.

Fotosyntesen är av grundläggande betydelse för allt liv på jorden. Den är känd av vetenskapen sedan 1700-talet. Denna glassiga, articifiella belysningen på träden är ett typiskt och symbolmättat uttryck för vår tids hänsynslösa rovdrift av naturen och jordklotets resurser. Tack vare vetenskapens rön vet vi vad som vore bra, men det struntar vi i. Vi känner bara till ett jordklot som kan erbjuda oss de livsbetingelser vi behöver. Vår plats i universum är här. När vi förstör jordklotets biosfär, förstör vi samtidigt framtiden för det biologiska livet på jorden. Därmed omöjliggör vi vår egen överlevnad. Och därav kommer jag in på ett besläktat ämne. Fortsättning följer…

Eva Kämsby, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons