Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigpensionärer vill också ha mänskliga möten

Under rubriken En vardag med mänskliga möten, skriver tre regionpolitiker (8/6). Gäller det inte för alla? undrar signaturen Senior.

Annons

Läser med förvåning insändaren från Margareta Sidenvall (KD), Karin Jansson (MP) och Jan Lahenkorva (S) där det föreslås att asylsökande ska få resekort för att fritt få resa inom länet med tanke på de asylsökandes ekonomiska situation. Men snälla ni, har ni satt er in i de ensamma fattigpensionärernas ekonomiska situation som har långt sämre ekonomiskt ställt efter att alla utgifter är betalda?

De har inte boende och mat betalda. Tror ni inte att de också vill ha en fungerande vardag och känna delaktighet i sitt lokalsamhälle? som ni uttrycker det. Fattigpensionärerna är de som har varit med och byggt upp det samhälle de nu bor i. Har de inte rätt till kollektivtransport som ni föreslår för asylsökande? Fattigpensionärerna får sannerligen vända på varje krona när de går till apoteket eller läkare, i synnerhet om de vågar gå till tandläkare då eventuella besparingar ryker all världens väg.

En asylsökande har inga sådana bekymmer när det gäller apotek, läkar- eller tandläkarbesök. En fattigpensionär vill också ha en "vardag med mänskliga möten". Börja först med det! Är ert inlägg förankrat i partiernas lokalavdelningar?

Senior

Regionpolitikerna svarar:

Du har helt rätt i att det är viktigt för alla människor med en fungerande vardag och delaktighet i sitt lokalsamhälle. Som politiker från olika partier är detta gemensamma utgångspunkter i vårt arbete för en hållbar framtid.

Region Gävleborg arbetar hårt för att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig för alla. Arbetet utgår från att det ska vara billigt, enkelt och bekvämt att åka kollektivt. Det handlar inte om att ställa olika grupper mot varandra utan om att hitta lösningar som passar personer utifrån deras förutsättningar.

Pensionärer är en grupp med många likheter och olikheter. För alla pensionärer har priserna på X-trafiken länge varit reducerade. Idag är priserna bland de absolut lägsta i Sverige, 240 kronor per månad. Regionen har även reducerade priser för barn, ungdomar, studenter och personer med förmånsintyg från Försäkringskassan. Dessutom finns det biljetter för att underlätta resor under skolans lov, skolans terminer och som ledsagare. Regionen har även lösningar för att företag enklare ska kunna tillhandahålla resor åt sina anställda.

Hur Region Gävleborg kan och ska skapa förutsättningar för att asylsökande får tillgång till kollektivtrafiken i högre utsträckning är inte klart. Både generella och specifika lösningar kan vara aktuella. Tidig integration är viktig både för individen och för samhällets framtida kostnader. Vår politiska ståndpunkt är tydlig – vi vill skapa förutsättningar för ett inkluderande samhälle där alla har möjlighet till delaktighet i sitt lokalsamhälle.

Karin Jansson (MP)

Jan Lahenkorva (S)

Margareta Sidenvall (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons