Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigdom största människorättskrisen

Amnesty börjar med sin kampanj med att fokusera på mödradödlighet som är starkt förknippad med fattigdom – 95 procent av alla kvinnor som dör i samband med graviditet och förlossning bor i fattiga länder.

Annons

Förra året startade Amnesty International en global kampanj kallad Demand Dignity vars övergripande mål är att stoppa människorättskränkningar som låser fast människor i fattigdom. Kampanjen kommer att drivas i sex år.

Människorättskränkningar är en daglig erfarenhet för alla som lever i fattigdom. Men fattigdom är inte något ofrånkomligt – Nelson Mandela uttryckte sig så här: "Liksom slaveri och apartheid är fattigdom inte naturligt. Den är skapad av människor och kan besegras genom mänskligt handlande."

Amnesty började sin kampanj med att fokusera på mödradödlighet som är starkt förknippad med fattigdom – 95 procent av alla kvinnor som dör i samband med graviditet och förlossning bor i fattiga länder.

Det första landet som Amnesty uppmärksammade var Sierra Leone där risken att dö i samband med graviditet och förlossning är större än i nästan alla länder i världen. Regeringen kränker kvinnornas rätt till liv och hälsa genom att inte erbjuda livsviktig hälsovård. Sjukhusen, som ofta ligger långt från de områden där de flesta människor bor, saknar utrustning, mediciner och har ofta personalbrist. Dessutom tvingas kvinnorna betala cirka 70 procent av vårdkostnaderna, allt ifrån registreringsavgift, blod, mediciner och operationer trots att det finns ett regeringsbeslut att denna vård ska vara avgiftsfri. Det gör att många dör för att de inte kan betala eller att de inte söker vård eller av komplikationer till följd av osäkra aborter. Tusentals kvinnor och flickor dör varje år i Sierra Leone och hundratusentals saknar tillgång till vård som skulle kunna rädda liv.

Grunden för Amnestys kampanj är att rätten till hälsa är en mänsklig rättighet och krav på att detta synsätt ska prägla regeringens hälsopolitik framfördes.

Amnesty uppmärksammade under kampanjens första år även Nicaragua där det är olagligt att göra abort även i samband med våldtäkt, incest eller livshotande graviditeter. Både kvinnor, vårdpersonal och människorättsförsvarare ställs inför rätta och döms om de hjälper kvinnor eller försvarar kvinnors rätt till abort i livshotande situationer.

Amnesty International har framfört kraftiga protester till Nicaraguas regering.

Vår Amnestygrupp, Alfta-Edsbyn, hade förra året aktiviteter med namninsamlingar för både Sierra Leone och Nicaragua och fortsätter i år med nya aktiviteter, främst genom att delta i en nationell aktionsdag på internationella kvinnodagen, 8 mars.

Amnesty ser som sin uppgift att visa att fattigdom är världens största människorättskris och kommer att arbeta för att maktbalansen förskjuts.

Mödradödligheten är en människorättsskandal utan like – en kvinna i minuten dör och miljontals barn förlorar sina mammor.

Det som krävs är att kvinnor får tillgång till hälso- och sjukvård av god kvalitet.

Och att kvinnors liv anses vara värda att rädda.

Amnesty grupp 83 Alfta-Edsbyn

Birgitta Ohlsson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons