Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga barn har inte råd med fritidsaktiviteter

Rädda Barnens årliga barnfattigdomsrapport, ”Barnfattigdomen i Sverige 2012” visar att allt fler barn i Sverige växer upp i fattigdom.

Annons

248 000 barn, eller 13 procent, lever i familjer som antingen har en låg inkomststandard enligt SCB:s definition, eller är beroende av försörjningsstöd. Det är 28 000 fler barn än i förra årets rapport. Mycket tyder på att barnfattigdomen kommer att fortsätta att öka, trots att det går bra för svensk ekonomi. Bara hos oss i Gävleborgs län lever 4 700 barn i hushåll med låg inkomststandard. Det är upprörande att den negativa utvecklingen fortsätter och regeringen visar ingen konkret politisk handlingskraft för att bryta trenden.

Det finns föräldrar som inte har råd att köpa glasögon till sina barn. Andra måste säga ”det räcker med ett glas mjölk” när barnen sträcker sig efter mjölkpaketet en andra gång. Det finns mammor och pappor som måste ringa och sjukanmäla sina barn lagom till skolresan, eftersom det inte finns ekonomiskt utrymme för att skicka med matsäckspengar.

Men det handlar inte bara om mat på bordet, glasögon och en ny vinterjacka. Det handlar också om att barnen utestängs från det som de flesta uppfattar som tillhörande en normal barndom. Att delta i fritidsaktiviteter, vara med i en idrottsklubb, spela ett instrument eller vara med i en teatergrupp. Sådana aktiviteter kan barn från fattiga familjer bara drömma om. I rapporten står det: ”Jag umgås mest med en kompis som har det på samma sätt som jag. Hon har ju inte heller råd att göra en massa saker som kostar pengar…” Flicka 14 år

Vi socialdemokrater vill verka för att avgifterna till idrottsklubbarna ska hållas på en sådan nivå att alla barn kan delta. Vi vill stimulera en sänkning av avgifterna för den kommunala musikskolan till maximalt 500 kronor. Därför föreslår vi att kommuner som har sänkt eller nu sänker sina avgifter till maximalt 500 kronor per termin inom musik- och kulturskolan får ett stimulansbidrag. För kommuner som redan har låga avgifter blir det därmed ett stöd till ökad kvalitet. Vår förstärkning av kultur- och musikskolan, uppgår till 50 miljoner kronor.

Vi har inte råd att avvara något enda barns kompetens och kreativitet. Möjligheten för alla barn att delta i idrottsliv och kommunala kultur- och musikskolan har varit en del av att ta fram våra stora idrottsstjärnor och framgångsrika musiker och artister. Att ta tillvara alla barns kraft stärker både de enskilda barnen och hela Sverige.

Det är bara med politiska medel vi kan förändra situationen. Barndomen går inte i repris och barnfattigdomen utrotas inte av skattesänkningar. Ett land som tar hand om sin uppväxande generation – tar hand om sin framtid.

Per Svedberg (S), riksdagsledamot och ledamot av kulturutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons