Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastna inte i gamla tankebanor

Att fastna vid att nuvarande station är helig är att fastna i gamla tankebanor, skriver insändaren apropå spårdebatten i Hudiksvall.

Annons

Det huvudlösa förslaget att bygga ett dubbelspår rakt igenom centrala Hudik måste bero på att man från de styrandes sida har fått ett hjärnsläpp, när vi nu äntligen kan få bort järnvägen genom stan. Vilka blir konsekvenserna om detta förslag sätts i verket?

* En kapitalförstörning utan dess like om Kulturhuset och Statt måste rivas.

* Vi kan räkna med en betydligt ökad godstrafik genom staden, inte minst vad gäller farligt gods och troligtvis också av ståltågen som kommer att läggas om från Norra stambanan till Ostkustbanan.

* Hamngatan och Trädgårdsgatan kommer att drabbas stort av nedfällda bommar.

* Stora risker för sättningar och vibrationer som kommer att drabba omgivande byggnader.

Nej, dra järnvägen utanför staden parallellt öster om E4 från flygfältet och in mot Visvall i söder. Bygg en ny stationsbyggnad mellan Håstavillorna och Idenor.

Att fastna vid att nuvarande station är helig är att fastna i gamla tankebanor. Tillgängligheten måste ändå vara det viktigaste, och det kan lösas på en mängd olika sätt, enklast via en spårbunden skytteltrafik från centrum, eller om man vill vara mer innovativ självkörande spårbilar på ett dubbelspår–se bild, vilket skulle ge eko om att Hudik skulle vara en framåtsyftande kommun. Så tänk om och tänk rätt!

Lagoran

Läs mer om spårdragningen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons