Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre svartjobb med rot

Rotavdraget för privatpersoners reparationer, ombyggnader och tillbyggnader har blivit en succé. Hundratusentals svenskar har på det här sättet kunnat underhålla sin bostad till en lägre kostnad än tidigare. Företagen inom byggindustrin har fått ett kompletterande ben att stå på och nya jobb har tillkommit, något som är extra välkommet efter finanskrisens och lågkonjunkturens härjningar.

Annons

På pluskontot kommer dessutom det faktum att svartjobben i byggsektorn effektivt eliminerats. Med en rödgrön valseger kommer det att bli stopp för denna succé. Av den så kallade skuggbudgeten framgår att oppositionen ser rotavdraget som en tillfällig åtgärd så länge den höga arbetslösheten består. Vi vet med andra ord vad som väntar vid ett regeringsskifte. Det är någonting att tänka på för alla byggnadsarbetare innan de går och röstar.

Enligt branschorganisationen Sveriges Byggindustriers beräkningar har avdraget resulterat i cirka 10 000 arbetstillfällen. Över 600 000 privatpersoner kunde under förra året dra nytta av rotavdraget.

Byggbranschen har sedan lång tid fläckats av svartjobb. För många privatpersoner har det varit lockande att få arbetet i villan eller lägenheten utfört till en klart lägre kostnad än den gängse då riktiga företag anlitas.

Detta har lett till en osund konkurrens. Dessutom är det förstås förenat med betydande risker att ta hjälp av aktörer med tvivelaktiga yrkeskunskaper och utan nödvändiga garantier och försäkringar.

Med rotavdraget försvann de privatekonomiska motiven för att låta svartjobbare bygga om badrummet, byta takpannorna, måla om köket eller renovera fönstren. Det har blivit en välbehövlig sanering i branschen. Det är lätt att förutse vad som kommer att hända om avdraget slopas. Naturligtvis har vi svartjobben tillbaka.

Det är obegripligt att de rödgröna vill ta bort någonting som uppenbarligen fungerar så väl. Rotavdraget är bra för privatpersoner, bra för de seriösa byggföretagen, bra för de anställa i byggbranschen och bra för alla som tycker att vita jobb är att föredra framför svarta.

Anders Arnaryd, Lönn & Söner i Sandviken AB

Robert Jonsson, Roberts Bygg i Hudiksvall AB

Roger Persson, Murtek Sverige AB, Gävle

Pär Södergren, Bygg Bengt i Söderhamn AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons