Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt att fuska med bälte i buss

Hur står det till med bältesanvändningen i bussar?

Annons

I dag finns det säkerhetsbälten i de flesta bussar som går i linje- och beställningstrafik, men efterlevnaden är mycket dålig och detta gäller alla åldrar. De som sköter sig bäst är de yngre barnen som oftast sitter på raderna längst fram i bussen. Men från fjärde och femte raden och bakåt är det ett fåtal som använder bältena då bussen kör utefter våra vägar från norr till söder, i städer som på landsbygd!

Det allvarligaste är att barnen inte använder bältena. De vuxna vet i alla fall om riskerna, sedan är det deras val om de vill riskera att råka illa ut vid någon incident. Men barnen tycker det är häftigt, och vill visa sig tuffa inför varandra genom att inte ha på sig något bälte.

Vems är då felet? De flesta svarar direkt, att det är busschaufförens fel och att chauffören ska se till att alla har bälten på sej! Men där har ni fel! Chauffören är skyldig att informera i mikrofonen om bältestvång, men sen kan chauffören inte göra så mycket mer då han/hon har ansvar för att komma fram i någorlunda rätt tid till destinationen.

Har man många barn i bussen och man ser i backspegeln att många inte är bältade, kan man vid enstaka tillfällen sakta ner eller stanna och göra en kontroll och tillsägelse. Men på de flesta linjer finns det ingen tid för sådant. Skulle man börja med detta skulle man aldrig komma fram och det skulle bli vilda protester för att man är sen!

Nej, den som bär ansvaret för detta, är föräldrar, skola och polis. Föräldrarna ska försäkra sig om att deras barn alltid är bältade. Skolan ska informera om samma sak, och polisen ska göra stickkontroller, inte då med en polisbil eller uniformerad polis, därför att då har alla hunnit ta på sig bälten innan polisen kommit in i bussen. Lika illa är det att någon förälder åker med för att kontrollera, därför att det är samma sak då att, då har helt plötsigt alla bältena fastspända!

Enda sättet att få reda på sanningen hur det står till i bussarna, är att någon civilklädd polis eller någon från skolan som ingen känner igen, åker med en linje med mycket barn och ungdomar. De ska lösa biljett som vanligt, och sen sätta sig på ett strategiskt ställe, kanske nära bakdörren med hörlurar och en mobil, så verklighetsförankrat som möjligt.

Är det en polis har de rätt att fota och få bildbevis, och om de vill kan de efter ett tag begära förstärkning och lagföra några för att få dem att förstå. Då sen polisen tar kontakt med de lagfördas föräldrar, då lär de aldrig mer sitta utan bälte. Något måste göras, då vi är rädda om vårt käraste vi har, våra barn och ungdomar!

En som kört buss ett tag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons