Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångtransport av delfinen Sting

/
  • Delfinen Sting ska transporteras från Kolmården till Selwo i Spanien. Delfinen på bilden är från Kolmorden, men det är oklart om det är Sting.

Någon gång under de närmaste veckorna kommer den 7-åriga delfinen Sting att transporteras från Kolmårdens delfinarium till ett litet utomhusdelfinarium i södra Spanien, Selwo. Du kan göra tre saker omedelbart, skriver Peter Kalmström.

Annons

Jag är glad att Sting kommer att få vara utomhus för första gången i sitt liv, men jag vill också passa på att ifrågasätta vad vi människor gör mot delfiner över huvud taget!

Vi vet alla att delfiner i det vilda simmar många tiotals kilometer varje dag, navigerar med hjälp av ekolokalisering, äter levande fisk de fångar själva och har ett oerhört rikt socialt liv som vi ännu bara har börjat förstå. Vi vet också att delfiner i det vilda lever ca 40 år. Dessutom vet vi att delfiner är oskyldiga djur som aldrig någonsin skadat oss människor.

Trots all denna kunskap om delfiner har den manliga delfinen Sting levt hela sitt liv i fångenskap. Att han över huvud taget föddes i fångenskap tas som ett bevis på att hans föräldrar hade det bra. Det finns säkert många sämre delfinarier än Kolmården i världen, men att hävda att delfinerna har det bra där, är att lura sig själv. Sting har aldrig kunnat simma mer än några meter från betongväggar, han har aldrig fångat en levande fisk, han har aldrig sett solen och han har umgåtts med en mycket liten flock. Jag vet naturligtvis inte hur en delfin reagerar när de eko-signaler han skickar ut kommer tillbaka och tolkas som att han är inspärrad, det finns ingen väg ut. Jag hoppas att Sting har vant sig och inte känner det som att han lever i en mardröm!

Nu ska Sting alltså förflyttas till Spanien. Både Kolmården och Selwo är vinstdrivande företag, så de kommer säkert göra allt de kan för att deras produkt inte ska bli skadad under transporten. Problemet är ju att Sting inte är en produkt utan en kännande individ, som utan tvekan kan känna stress, smärta och lidande, troligen också oro, skräck och panik under transporten. Hur Kolmården och Selwo planerar att utnyttja Sting är inte poängen, poängen är att han inte borde utnyttjas över huvud taget!

Att forska om djur görs bäst i deras naturliga miljö, aldrig i fångenskap. Vi räddar inga vilda djur genom att ha dem i fängelser.

Sting är en ung hane som fötts i fängelse. Han har inte gjort något ont och förtjänar inte att tvingas fortsätta sitt korta liv i ett annat fängelse. Resurserna som nu ska satsas på en fångtransport borde istället satsas på att släppa honom fri. Det har gjorts tidigare och kan göras igen.

Du som orkat läsa ända hit, och förhoppningsvis håller med, kan göra tre saker omedelbart:

1. Hör av dig till Kolmården och be dem stoppa det här vansinnet!

2. Köp aldrig mer någon biljett till ett djurfängelse – djur vill ha sin frihet lika mycket som vi.

3. Ät växtbaserat och låt bli fisk, kött- och mejeriprodukter.

Framställningen av dessa förstör vår planet för oss alla.

Peter Kalmström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons