Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska anklagelser och arrogans i Ljusdal

Fullmäktiges ordförande i Ljusdal sprider falska anklagelser omkring sig – och håller fast vid dem – är det etiskt hållbart? undrar Örjan Fridner (S).

Annons

I sin uppsats Om etik och förtroende i kommunerna, skriver Nina Nikku, Linköpings universitet, att med förtroende avses att det finns en tilltro till att kommunens representanter arbetar för kommunens och dess invånares bästa samt att man i detta arbete upprätthåller en god etik.

På kvällen den 7 september fäller Björn Brink – ordförande i Ljusdals kommunfullmäktige (C) – i skrift följande två anklagelser mot mig. Dels: "Du har ju själv avskedat en person en gång i din roll som politiker. (1) och den "personen hade inget jobb att gå tillbaka till". (2).

När jag med citat från kommunala protokoll tydligt och klart visat att båda påståendena är komplett felaktiga så avslutar jag med följande ord: Det som gör de här inläggen från Brinks sida betydligt allvarligare är att han också är ordförande i Ljusdals kommunfullmäktige – där är jag ledamot. För mig är det viktigt att veta hur en person som falskeligen anklagar en annan reagerar och agerar när fakta i ärendet kommer fram, och det gäller både på vänskapsplanet såväl som på den politiska nivån.

Nu har jag fått svaret – inte med ett ord berör Björn Brink sina fällda yttranden utan han kommenterar annat.

Den politiska kulturen i en kommun är av vital betydelse för att samarbete, förståelse och utveckling skall ges de bästa förutsättningarna. Agerandet och attityden hos en fullmäktigeordförande kan således näppeligen överskattas. När en ordförande i fullmäktige i en av Sveriges allra största kommuner fällt ytterst allvarliga uttalanden sade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke följande: "När en så högt uppsatt person uttalar sig på det sättet så kan ju det trigga i gång andra och ge legitimitet åt att man kan gå ännu längre." (Göteborgsposten 20 jan 2015)

Eftersom Björn Brink visat på en nonchalant attityd till sina fällda yttranden och därmed en arrogant hållning mot den som drabbas av de falska anklagelserna är det viktigt att få svar på några frågor i syfte att bättre förstå vilket klimat som eftersträvas i Ljusdals politiska liv.

Ställer sig Centerkretsens ledning – med ordföranden Jaana Hertzman – bakom agerandet och förhållningssättet som partikamraten och fullmäktiges ordförande visar upp i detta avseende?

Vad säger övriga fullmäktigepartiers ledare, ledamöter och representanter angående detta och den etiska hållbarheten och atmosfären i det politiska livet i Ljusdal? Godkänner ni det under tystnad?

Örjan Fridner (S)

fullmäktigeledamot

Björn Brink har erbjudits att kommentera inlägget, men han avböjer.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons