Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk information om vaccin

Att med den vetskapen påstå att vaccin varken har bidragit till att ta bort eller minskat förekomsten av olika sjukdomar är både oärligt och förvillande om något.

Annons

I Helena Palén Olofssons insändare (19/12) kommer skvalenet åter på tals, trots att kliniska studier har visat att det inte föreligger några allvarliga risker med att tillsätta detta adjuvans. Så varför forsätta och späda på myter om att skvalen skulle vara den direkta orsaken till olika biverkningar när det inte finns någon sådan koppling, vare sig från massvaccinationerna i USA 1976 eller efterföljande vaccinationer?

Sedan tror jag nog att både Ulf Brånell och Helena Palén Olofsson skulle ha nytta av en kunskapsuppdatering, sällan har så få rader innehållit så många fel.

Nej, det stämmer inte att det inte har skett någon minskning av antalet fall av kikhosta. En enkel linjär regression för alla de inrapporterade fallen till SMI åren 1997–2009 visar en statistiskt signifikant negativ trend (-0.80, P=0.001). Det vill säga, antal rapporterade fall av kikhostan har minskat, med stor sannolikhet pga att kikhostevaccin återinfördes 1996. Nej, SMI:s statistik visar inte att endast en person drabbats av stelkramp de senaste 5 åren, utan 5 personer.

Nej, barnsjukdomarna gick inte ner innan vaccineringsprogrammen startade, utan de minskade åren efter införsel av vaccinationerna. Innan introduktionen 1982 av MPR-vaccinet var dessa sjukdomar relativt vanliga, men minskade kraftigt åren efter och är i dag ovanliga sjukdomar i Sverige. Enligt WHO är mässlingen globalt sett fortfarande en vanlig barnsjukdom, som skördar cirka 880 000 barns liv per år i mässlinginfektion i främst u-länderna men även i Europa. Slutar vi med barnvaccinationer är risken stor att flera allvarliga sjukdomar återkommer.

Vaccinationer har varit och är ett oerhört viktigt inslag i kampen mot allvarliga sjukdomar, som till exempel smittkoppor som deklarerades utrotat 1980 av WHO efter ett 10-årigt utrotningsprojekt. Att med den vetskapen påstå att vaccin varken har bidragit till att ta bort eller minskat förekomsten av olika sjukdomar är både oärligt och förvillande om något.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons