Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facit efter Fukushima

Mycket kan vi lära om kärnkraft efter katastrofen i Fukushima.

Annons

För det första kan vi fastslå att det inte finns någon säker kärnkraft varken nu eller i framtiden. Vidare kan vi konstatera att det är helt fel att lägga reaktorerna, avfallet och kylbassängerna i närheten av varandra. När elen slogs ut så påverkade det även de andra anläggningarna i området.

I Sverige har vi även anläggningar av olika slag som ligger för nära varandra. I Oskarshamn ligger således CLAB (centrallagret för använt kärnbränsle) i närheten av reaktorerna. Dessutom planeras slutförvaret av det svenska kärnavfallet i vid Forsmark.

Följdverkningarna av en kärnkraftsolycka är fullständigt oacceptabla strålningsmässigt, ekonomiskt och inte minst mäskligt. Enligt en konferens nyligen i Japan blir kostnaderna efter Fukushima-katastrofen minst två tusen miljarder kronor. Då är inte kostnaderna för livsmedel och marksanering inberäknade. De två sistnämnda områdena torde enligt uppgift kosta ytterligare ett tusen miljarder kronor.

Det japanska folket är naturligtvis upprörda och ledsna efter katastrofen. Många tusen är de som aldrig kan återvända till sina hem oavsett vad myndigheterna säger om återflytt. Detta har medfört att självmordsfrekvensen har ökat. Värdefull bördig jord har hyvlats bort. Jord som aldrig mer kan användas och som transportera bort till den evakuerade zonen. Experterna uppger att 4 000 kvadratkilometer jord måste tas bort.

Katastrofen medförde att minnen från Hiroshima och Nagasaki åter väckts till liv i de breda folklagren. Hittills har 168 gånger mer radioaktivitet spridits från Fukushima än vad som förorsakade atombomben över Hiroshima.

Det är förståeligt att majoriteten av japanerna vill stänga kärnkraften och att intresset för förnybara energikällor är stort.

Kärnkraft är en farlig, kostsam och ändlig energikälla som mänskligheten borde ta avstånd ifrån. Katastrofen i Fukushima talar tydligt för detta. Vi måste sätta stopp för denna livsfarliga teknik.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons