Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vet hur höga skatter vi har

Man kanske kan tycka att det inte spelar så stor roll, men i själva verket får det till effekt att många inte känner till skatternas faktiska omfattning.

Annons

I Sverige finns en finurlig lösning där den som är anställd inte betalar in den egna skatten. Istället är det arbetsgivaren som fått denna uppgift.

I en omfattande kartläggning frågades nyligen allmänheten om hur högt de uppskattade att den samlade skatten var för en vanlig inkomsttagare. I genomsnitt trodde allmänheten att 34 procent av inkomsten gick till olika skatter. Den faktiska summan, baserat på Swedbanks beräkningar, är betydligt högre – 52 procent. Så högt blir det nämligen när de indirekta (dolda) skatterna på arbete och konsumtion räknas in. Den grupp som har en mera realistisk bild av skatterna är företagarna. Anledningen är förstås att företagare är den enda grupp som faktiskt sätter in pengarna på Skatteverkets konto.

Småföretagare runtom i Sverige vet att när de sätter in 20 000 kronor i arbetstagarens bankkonto så måste de också överföra ungefär lika mycket till Skatteverket – 10 000 kronor i arbetsgivaravgift och 10 000 kronor i synlig skatt. Tänk om det var löntagaren själv som hanterade inbetalningen, eller åtminstone på sitt bankkonto kunde se att hälften av pengarna gått till Skatteverket. Kanske skulle då fler inse hur höga de svenska skatterna faktiskt är.

Nima Sanandaji

utredare

Leif Svensson

ordförande Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons