Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få till en vettig och hållbar satsning i Los

/

I varje verksamhetsförändring av denna typ bör upprättas konsekvensanalys. FN:s barnkonvention, barnperspektivet måste finnas med i detta beslut, skriver insändaren med anledning av neddragningarna av Los bibliotek.

Annons

Biblioteksassistenten säger upp sig, efter 30 år, då förhållandena förändras negativt för henne och hela bygden. Tjänsten skärs ned från 30 till 25 timmar per vecka. Det är 17 procents löneminskning och hur lever man på det? Biblioteksassistenter är en av de lägst betalda tjänsterna i kommunen.

Före valet för 1,5 år sedan uttalade politiker i kommunen att det viktigaste målet i personalpolitiken var att alla deltidsanställda skulle ges möjlighet till heltidsanställning. I detta fall gör man helt tvärtom. Ambitionen att försöka behålla kunnig och omtyckt personal synes inte finnas i detta. Omgående börjar man söka ny personal som kan finna sig i en krympt tid. Det kostar en hel del att utbilda och introducera en ny medarbetare som därtill blir ensamarbetare på stället.

I varje verksamhetsförändring av denna typ bör upprättas konsekvensanalys. FN:s barnkonvention, barnperspektivet måste finnas med i detta beslut.

Bibliotekschefens utspel att överföra problemet till byns föreningar skulle kunna ses som försök till kollektivavtalsbrott då man skär i anställningstid från en anställd för att lägga till annan.

Om någon, med tanke på minskad biblioteksverksamhet, skulle föreslå en sänkning på chefens tjänst från 40 till 35 timmar per vecka skulle det bli enorma protester och då skulle det låta så här: "Det går inte för man får ingen chef på deltidstjänst."

I centralorten Ljusdal har vi närhet till det mesta vi behöver och närhet till kommunhuset för all slags kommunal service.

I Los är, förutom skola och äldreomsorg, biblioteket enda kommunala servicestället och då måste man värna om detta. Los med sin fantastiskt fina bygd med många kulturhistoriska byggnader måste vara värt att satsa litet extra på.

Jag vill därför föreslå den beslutande församlingen att öppna alla positiva sinnen för att få till en vettig och hållbar satsning i Los. I stället för att dra ned på tjänsten måste det gå att lägga på fler timmar med utökad service som exempelvis turistbyråverksamhet, förmedlande länk till kommunförvaltningens olika delar samt något som gynnar ortsbefolkningen och så vidare.

Erik W

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons