Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrem vinterkyla får elpriset att rusa

Hela vintern har oron och ilskan över höga elpriser ältats i medierna men nästan aldrig påpekas att bostäder som värms med direktverkande el naturligtvis både är energislukare och ger hutlöst höga elräkningar.

Annons

Hela vintern har oron och ilskan över höga elpriser ältats i medierna men nästan aldrig påpekas att bostäder som värms med direktverkande el naturligtvis både är energislukare och ger hutlöst höga elräkningar.

Jag vill påminna alla som i likhet med mig har folkomröstningen om kärnkraft i gott minne och samtidigt uppmärksamma yngre läsare på en viktig omständighet som har fått allvarliga följder in i vår tid, nämligen att linje 2 (S, FP, LO, TCO) lovade på sin valsedel följande: Åtgärder vidtas för att styra elkonsumtionen bland annat för att förhindra direktverkande elvärme i ny permanent bebyggelse. Knappt var valsedlarna räknade förrän 500 000 småhus byggdes utan skorsten, alltså med el som direktverkande värmekälla. Elkonsumtionen styrdes alltså av de styrande i rakt motsatt riktning! Vallöftet bröts omedelbart. Varför?

Jo, orsaken var den att linje 2-företrädarna kampanjade med emfas för att kärnkraften skulle avvecklas med förnuft, det vill säga genom att först bygga ut den från de sex reaktorer som redan var i drift till tolv! Så skedde och följden av den enorma kärnkraftutbyggnaden – förlåt, avvecklingen med förnuft – blev att Sverige under 80-talet kom att producera mest kärnkraft per capita i världen. Och det skapade överskottet av kärnkraftsel styrdes till uppvärmning av hus. Så urbota dumt! Och dyrt. El ska ju användas till elspecifika ändamål som lyse, industriprocesser med mera.

Detta hände sig vid den tiden då Birgitta Dahl var energiminister. Hon hade suttit i linje 2:s ledning och sade nyligen vid ett anförande benämnt Aningslöshet, chock, eftertanke vid Karlstads Universitet: jag trodde verkligen på en avveckling med förnuft, men jag förlorade striden om kärnkraftsavvecklingen och att satsa på kärnkraften är helt fel lösning på klimatproblemet. En sådan satsning skulle leda till att tusentals kärnkraftsanläggningar sprids över världen med ökade avfallsproblem och olycksrisker och det skulle bli helt omöjligt att hindra kärnvapenspridning.

Men pratet om kärnkraftsomröstningen och vad som hände därefter är väl gammalt, betydelselöst och glömt tycker nog många.

Inte alls! Fortfarande dras cirka 300 000 arga och förtvivlade husägare med eluppvärmning och ju större efterfrågan desto högre pris.

Genom ett tillägg vid riksdagsbehandlingen strax efter omröstningen beslöts att all kärnkraft skulle vara avvecklad senast år 2010. Så hade det också blivit om linje 3:s väljare fått råda – mycket mindre atomsopor att hantera, inga hotande uranbrytningsplaner, kraftig satsning på förnybara energikällor och energieffektivisering omedelbart, inte först nu 30 år senare.

Så sorgligt att se hur urankraften nu manas fram till och med av C och KD.

Birgitta Ohlsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons