Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertisen inte alls enig i cirkusfrågan

Svar till En potentiell väljare (HT
17/3
) från Jonas Holm (M):

Annons

Som moderat företrädare lyssnar jag alltid till vad medborgarna tycker och tänker. Alla är inte av samma åsikt men de allra flesta jag talar med vill ha cirkus med djur. Jag värnar verkligen om djuren och den expertis som du nämner är inte alls enig i frågan. Det finns en vetenskaplig studie som talar mot skribentens påstående. 

Den brittiska djurbeteendeforskaren Dr Marthey Kiley-Worthington genomförde en studie på cirkusdjur och djur i djurparker och kom fram till helt andra slutsatser än dessa eniga alla experter som En potentiell väljare refererar till.

Rapporten visar att cirkusdjur mådde bättre jämfört med djurparksdjuren bland annat på grund av träning och stimulans för djurens hjärna. 

Svenska Jordbruksverket använder sig av denna studie då de utarbetar föreskrifter för cirkusdjur. 

De europeiska CITES-reglerna och de svenska vattenbassängreglerna gör det omöjligt att turnera med elefanter och sjölejon. Således finns inte dessa djur på turnerande cirkusar. 

Vad är då en naturlig miljö för ett djur? Vem avgör det? Vad är en naturlig eller onaturlig miljö för en häst, en hund eller en kamel? 

Allt kring hanteringen av djur är hårt reglerat i lag. Det tycker jag känns tryggt. Den vision jag hänvisar till är inte min egen utan kommunens och därmed samtliga medborgares vision, vilken är beslutad i kommunfullmäktige. Det är inget eget påhitt. 

Jonas Holm (M)

I och med detta inlägg publicerar vi eventuella ytterligare repliker på helahälsingland.se.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons