Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Examinator ger rättvisa för eleverna

I dag är läraryrket ett hårt jobb, och därtill ansett som ett lågstatusyrke.

Annons

Lärare gör i dag allt själva: håller i lektionerna, rättar prov, kopierar papper, byter glödlampor, svarar på mejl från arga föräldrar och går på möten. Så borde det inte vara.

Lärares enda uppgift borde vara att förmedla kunskap till eleverna, alltså måste deras arbetsbörda minska. Hur då? Ett sätt att göra det på är att införa så kallade examinatorer som rättar elevers prov, i stället för lärare. Detta är bra eftersom det dels minskar lärares arbetsbörda, samtidigt som det bli en rättssäker prövning. Lärarna som är examinatorer blir proffs på att rätta och eleverna får en mer rättssäker bedömning.

Den 30 mars gick Skolinspektionen ut och sa att det finns bristande hantering av de nationella proven. En av punkterna som Skolinspektionen tryckte på var att skolorna bör utveckla samarbete som bland annat innebär att lärare inte rättar sina egna elevers nationella prov.

Tänk om en lärare och en elev har dålig personkemi, och läraren låter detta göra sig gällande i betygen – det blir inte rättvist för eleven. Trots att detta är förbjudet är det en verklighet alltför många elever känner igen.

Slå två flugor i en smäll! Jag vill inför examinatorer i Söderhamn för att minska arbetsbördan för lärarna och öka rättssäkerheten för eleverna!

Linus E. Ohlson (M)

barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons