Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exakt hur "queert" tänker vi nu?

Öppet brev till hälsingar och andra av olika fason och läggning. Känner ni som jag, att 1900-talets mer förstående attityder till homosexuella, krönta av partnerskapslagen 1995, innebar ett stort steg framåt för humanitet och tolerans?

Annons

Öppet brev till hälsingar och andra av olika fason och läggning.

Känner ni som jag, att 1900-talets mer förstående attityder till homosexuella, krönta av partnerskapslagen 1995, innebar ett stort steg framåt för humanitet och tolerans? Bra.

Känner ni som jag, att många andra länders antihomolagar är förfärliga (inklusive grannlandet Litauens senaste och Ugandas aviserade) och måste leda till protester från både regeringar och kyrkor? Bra, det är just er jag vill nå nu.

För medan vi fortsatt reformspåret under 2000-talet och öppnat för adoption, insemination och äktenskap även för hs/bs, har några eftertankar trängt sig på om vår egen mer humana hållning:

• Menar vi nu på fullt allvar att det inte spelar någon som helst roll om barn, allt annat lika, har en pappa eller inte?

• Menar vi nu på fullt allvar att det inte spelar någon som helst roll om barn, allt annat lika, har en mamma eller inte?

• Menar vi nu på fullt allvar att förbindelsen mellan man och kvinna varken i skolan eller i Svenska kyrkan ska kunna framställas som speciellt väldesignad – eller välsignad?

• Menar vi nu på fullt allvar att den inte ens i Svenska kyrkans konfirmandundervisning längre ska få framställas ens som plan A för den som vill bilda familj och inte är rent oförmögen till äktenskap enligt 2008 års definition?

• Menar vi nu på fullt allvar att det inte ens längre ska finnas ett särskilt ord för den, vare sig i statens lagstiftning eller i Svenska kyrkans teologi?

• Menar vi nu på fullt allvar att präster och kantorer/barnkörledare likaväl som rektorer, förskollärare och andra lärare framöver ska behöva svara ja på ovanstående frågor eller lova att inte vädra avvikande åsikter offentligt – för att få allmänt förtroende i skola och kyrka?

• Menar vi nu på fullt allvar att kristdemokrater och andra närmast opåtalt ska få sammanställas med sverigedemokrater och till och med nazister och påstås "förneka alla människors lika värde" samt "kränka och diskriminera människor" genom att inte rakt av ansluta sig till "äktenskap för alla"-principen?

Ja, några av oss menar detta. Men inte jag. Och jag vill gärna att ni alla besvarar mina frågor ärligt och gärna offentligt, inklusive politiker och Svenska kyrkans präster (om ni törs). Jag misstänker att många glidit med lite längre än de tänkt, antingen av uppriktig och lovvärd välvilja mot en utsatt grupp samt motvilja mot verkliga homofober – eller, särskilt på slutet, av ren och skär flathet.

Och om Stefan Jonäng (C) med flera ursäktar, känns det ibland som om en del tidigare varit så till den grad homofobiskt lagda, att de sedan blivit beredda att bejaka nästan vad som helst – så snart de till sin oerhörda lättnad och förvåning upptäckt att hbt-personer är ungefär som folk är mest.

Andreas Holmberg, Bollnäs

trebarnspappa och kantorsstuderande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons