Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ska inte skriva handelsavtal med Peru

Det vore på sin plats att den svenska regeringen fördömer den peruanska regeringens brott mot de mänskliga rättigheterna och genast avbryter handelsförhandlingarna med landet.

Annons

Under de senaste dagarna har minst 60 människor dödats när polis och militär har försökt stoppa demonstrerande lokalbefolkning i Peru. Protesterna handlar om regeringens beslut att öppna dörrarna för utländska företag att okontrollerat kunna exploatera de rika naturtillgångar som finns i Amazonas regnskog. En stor orsak till beslutet är de handelsavtal som förhandlas fram med USA och EU. Som blivande EU-ordförande är det dags för Sveriges regering att reagera.

I Amazonas regnskog finns enorma tillgångar av skog och vatten, samt ett stort intresse för att borra efter olja och naturgas. Utländska företag har stått på kö för att få tillgång till rikedomarna. Och för att underlätta för företagen ställde USA som krav på Perus regering att låta dem komma in i Amazonas på ett lättare sätt. Annars skulle det inte bli något frihandelsavtal. Så Perus regering införde en rad dekret som skulle göra det lättare för företagen att exploatera, trots protester från människorna i området.

För drygt en vecka sedan eskalerade konflikten mellan lokalbefolkningen och den peruanska regeringen. Från att ha bestått av fredliga demonstrationer, blockerade vägar och strejker utvecklades blodiga strider där minst 60 personer har mist livet, många har tvingats fly in i regnskogen och andra har tagits till fånga.

Ursprungsfolksrörelser över hela Latinamerika kritiserar högljutt den peruanska regeringens agerande och den Amnesty International och den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) fördömer polisens och militärens våldshandlingar.

Men vad gör EU? Jo, man inleder i dagarna den fjärde förhandlingsrundan för att skriva ett handelsavtal med Peru. Med syftet att även europeiska företag ska kunna få tillträde till Amazonas naturresurser. Det vore på sin plats att den svenska regeringen fördömer den peruanska regeringens brott mot de mänskliga rättigheterna och genast avbryter handelsförhandlingarna med landet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons