Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ett unikt nätverk

Övervägande del av besluten i kommunfullmäktige har bäring på beslut som fattas i Bryssel.

Annons

Det gör skillnad att vi röstar i det stundande valet till Europaparlamentet den 7 juni. Ytterst är det en demokratifråga. Ett enat Europa bidrar till ekonomisk tillväxt och en gemensam utveckling. EU är en kompromissmaskin som till stor del liknar kommunpolitiken. Övervägande del av våra beslut i kommunfullmäktige har bäring på beslut som fattas i Bryssel. Tiden då vår kommuns utvecklingsmöjligheter enbart gick via Stockholm är passé. Nu kan vi utvecklas tillsammans med övriga regioner i Europa, via Bryssel. Ett samarbetande Europa är en unik möjlighet att bygga nätverk mellan människor och att öppna för samverkan mellan människor i medlemsländerna.

Miljöfrågorna löser vi bäst på den internationella nivån. EU är vår gemensamma arena i Europa. Det är med gemensamma krafttag vi kan bemästra miljöproblemen och EU kan bli en stark kraft på miljöområdet. Klimathotet måste mötas med globala överenskommelser, men EU kan spela en viktig pådrivande roll i sammanhanget. Sverige har en nyckelroll eftersom vårt land är ordförande för EU under hösten.

Kemikalieförordningen (Reach) har varit en fokusfråga för Centerpartiet i EU de senaste åren. Vi har värnat klimatsmarta lösningar, såsom fjärrvärme och mottryckskraft. Skyddet av regnskogarna har lyfts fram och intäkterna från handeln med utsläppsrätter ska användas till att möta klimathotet. Centerpartiet har också medverkat till att lätta på byråkratin för små och medelstora företag när det gäller handeln med utsläppsrätter.

EU behöver bli vassare men smalare. Små och medelstora företag är den viktigaste källan till nya arbetstillfällen inte bara i Sverige utan i hela unionen. Regelverkens kostnader behöver minskas och det gäller inte minst inom jordbruks- och livsmedelssektorerna. Tillsynen och transparensen på finansmarknaderna måste förbättras.

Det europeiska samarbetet bör bli vassare när det gäller de stora gränsöverskridande frågorna, men Bryssel ska inte tillåtas att klåfingrigt detaljreglera områden som vi sköter bättre nationellt eller regionalt. Det handlar exempelvis om jaktpolitik och om hur många träd som ska få finnas i en svensk beteshage. EU:s utveckling mot mer av centralisering och maktkoncentration måste stoppas. Samarbetet bör byggas underifrån mellan länderna för att tillsammans skapa ett grönt, företagsamt, öppet och tryggt Europa.

Vi hoppas att Du använder Dig av Din rösträtt och gärna väljer att kryssa Håkan Larsson på Centerpartiets lista.

Stig Eng (C)

ordförande kommunstyrelsen i Nordanstig

Håkan Larsson (C)

kandidat i valet till Europarlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons