Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-direktiv om vargjakt

Svar till Frågvis jägare Ovanåker (1/9).

Jag är för jakt på rovdjur men vargen, som är utrotningshotad, är inte bara en lokal angelägenhet.

Annons

Genom EU förbinder vi oss att ha en ”gynnsam bevarandestatus”.

EU-kommissionen anser att vargstammen är för liten och har ålagt Sverige att visa på en vetenskaplig grund för den jakt som skett. Den kan alltså mycket väl ha varit olaglig. Det talar mot en licensjakt nu. Skyddsjakt ska bedrivas och möjligen bör länsstyrelsen i Gävleborg, som vissa andra, rikta insatser mot problemområden vid en eventuell framtida licensjakt.

Ska vi jaga varg i vinter? Inte så länge EU:s kritik kvarstår och det finns frågetecken kring årets jakt, utan vi ska följa lagen. Att vi ska följa lagen har Ovanåkers partier tidigare uttryckt vid Framtidsveckans seminarium i Edsbyn den 29 april. Mot den bakgrunden känns det märkligt att Hans Jonsson (C) i sin blixtsnabba replik (2/9) uppger att man är för en fortsatt vargjakt. Ska vi följa EU:s direktiv eller inte, Hans?

Vi vill bromsa vargens tillväxt i Ovanåker om utvecklingen visar sig ohållbar och skyddsjakt inte fungerar. För vissa är vargjakten en avgörande valfråga. Jag avundas er. För mig är 19 september ett vägval med allvarliga och långsiktiga konsekvenser. Vårt klimat förändras, Sverige blir mer egoistiskt, klyftor och samhällsproblem ökar, sjuka människor utförsäkras.

Patrik Eriksson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons