Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg framåt för Nianfors

Jag vill inte ha uranbrytning. Jag vill ha en minerallag som respekterar lokalbefolkningen och enskilda markägare, som tillgodoser kommunens intressen och tar större hänsyn till miljön.

Annons

I en insändare den 31 mars går Inge Sylvén med flera från Nianfors till våldsamt angrepp på mig, för att jag inte röstat för en egen motion om minerallagen i riksdagen. I motionen föreslogs en översyn av minerallagen för att stärka kommunernas medinflytande, redan i prospekterings- och provborrningsskedet.

Bakgrunden är den debatt som varit om att kommunerna idag har ett kommunalt veto mot uranbrytning, men detta veto omfattar inte prospektering eller provborrning. Den som följer riksdagsarbetet vet att enskilda motioner nästan alltid avslås eller blir besvarade mycket summariskt.

Och vi ledamöter får nöja oss med att få ”bra skrivningar” och att våra förslag tar små, små steg åt rätt håll. Man kan tycka bra eller illa om dessa rutiner men så fungerar det. I detta fall hade näringsutskottet, som behandlade bland annat min motion, gjort en överraskande tillmötesgående skrivning som innebar en halv seger för oss motionärer.

Utskottet påpekar, när det gäller frågan om ett utökat lokalt och regionalt inflytande, att regeringen genom näringsminister Maud Olofsson nära följer tillämpningen av minerallagen. Och dessutom underströk utskottet att man ”förutsätter att regeringen återkommer med förslag på detta område…”

Detta är så nära en direkt uppmaning till regeringen från riksdagen, som man kan komma. Och skillnaden mot den rödgröna oppositionen i frågan var hårfin. Oppositionen skrev så här: ”. Vi anser att en översyn av lagstiftningen behöver genomföras”.

Hur Inge Sylvén med flera kan känna sig blåsta och grundlurade av dessa små skillnader är svårt att förstå. Jag hade naturligtvis gärna sett ett klockrent bifall till motionen och omedelbar möjlighet för kommuner runt om i Sverige att säga nej tack redan till uranprospektering.

Så blev det inte och så hade det inte blivit hur än jag och andra centerpartister röstat. Nu tar frågan ändå ett rejält steg åt rätt håll och regeringen förutsätts återkomma med förslag i frågan. Jag kan försäkra Inge Sylvén med flertal att min hållning i dessa frågor är densamma som tidigare.

Jag vill inte ha uranbrytning. Jag vill ha en minerallag som respekterar lokalbefolkningen och enskilda markägare, som tillgodoser kommunens intressen och tar större hänsyn till miljön. Jag vill att kärnkraften ska fasas ut och ersättas av förnybara energislag. Då kan vi bygga en långsiktigt hållbar energiförsörjning till gagn för arbete och utveckling i hela Sverige!.

Sven Bergström (C)

riksdagsman

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons