Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett missbrukslöst samhälle är en önskan, inte en verklighet

Man har från Söderhamns kommuns sida valt att inte fortsätta ge ekonomiskt stöd till värmestugan vilket betyder att man nu står inför stängning. I min mening är detta ett stort misstag.

Annons

Det som upprör mig när det kommer till grunderna för nedläggning är att jag ser okunskap, inkonsekvent fakta samt simulerade potentiella händelser. Faktum är, att bakom de negativa åsikterna saknas relevant fakta och statistik som tyder på att värmestugan skulle vara förgäves. Var är det fakta som visar att fler missbrukare gick in i behandling och skötte sig bättre medan stugan inte fanns, eller att nedläggning leder till en positiv utveckling? Jag tror att felet i detta är att människor har fått för sig att värmestugan ska leda till att alla missbrukare blir nyktra, men det är fel. Ingen värmestuga kommer någonsin visa statistik på att alla missbrukare eller hemlösa blir nyktra, alternativt bostadsinnehavare. Det är heller inte avsikten.

Jag är personligen rätt trött på missbruk. Jag är i dag 30 år men vet hur det som tioåring är att sitta ute på en balkong en hel natt i minusgrader, med endast ett kräkfullt badlakan att värma sig med. Jag vet hur det är när polisen kommer och hämtar en förälder, att säras från sina syskon. Jag vet hur det känns att bli misshandlad, hur det ser ut när någon får en kniv i bröstet. Jag vet hur det är att flytta hemifrån som 14-åring och hur det är att stå ensam kvar. Jag känner till baksidorna för jag har upplevt dem.

Jag vet också att dagar kommer då människor känner att de inte orkar mer, men att steget in på värmestugan kan vara räddningen. Jag vet också att drogen kan vara det som gör att denna person klarar av att gå utanför dörren, i stället för att välja döden. Just den dagen. Är det då humant och realistiskt att hänvisa till platser med krav på nykterhet? Den dagen, i ett tillstånd då det är som allra viktigast att hålla uppe dörren. Snälla, stå ödmjuk inför livet och allt som kan ske. Ett missbrukslöst samhälle är en önskan, inte en verklighet.

Jag väljer att förstå att alla inte klarar av att leva på det sätt jag, du och samhället önskar. Jag väljer att besöka och uppleva, i stället för att tro och det jag ser är hur mycket denna plats verkligen betyder. Om värmestugan har lett till att en enda person har blivit hjälpt har den fyllt en mycket viktig roll. När stugan leder till mindre upprörda föräldrar, bibliotekspersonal och stadsbesökare. När värmestugan leder till att ungdomar med missbrukande föräldrar känner sig tryggare. När värmestugan står för integration mellan ickemissbrukare, nysvenskar och missbrukare som annars förmodligen inte ägt rum, Då har värmestugan mer än väl gjort vad den ska. För Söderhamn, för kommunen som invånaransvariga, och inte minst för alla de människor som upplever värmestugan som den enda välkomnande platsen i vår lilla stad.

C. Fors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons