Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för hela Hälsingland

UNESCO:s beslut att sätta in hälsingegårdarna på världsarvskartan är glädjande besked för Hälsingland och särskilt för kultur- och besöksnäringen, som nu får välförtjänt uppmärksamhet.

Annons

Arvet från de stolta hälsingebönderna har fått en plats på den internationella kartan. I Hälsingland fanns aldrig gods och herresäten, men i stället självägande bönder som utan överhöghet skapat en speciell kultur som visat sig bära in i framtiden.

Hälsingegårdarna inramas av de blånande bergen, sjöar, skogar och kulturmark. Det hälsingska landskapet är unikt och väl värt att vårda.

Vi som känner vår bygd har länge varit medvetna om hälsingegårdarnas särskilda värde, men resan att nå status som världsarv, har varit lång. I dag kan vi konstatera att det mångåriga samarbetet mellan ägare och bygder, regionförbund, länsstyrelse, Hälsingeråd, kommuner, Tillväxtverk, EU:s regionalfond med flera har burit frukt. Det är i första hand sju gårdar i fyra kommuner som UNESCO lyfter fram, men det innebär ett lyft för hela Hälsingland och ger ytterligare kraft till arbetet med vår besöksnäring.

Marie Centerwall

ordförande i Hälsingerådet, kommunstyrelsens ordförande Bollnäs

Caroline Schmidt

kommunstyrelsens ordförande, Hudiksvall

Roland Bäckman

kommunstyrelsens ordförande, Ljusdal

Yoomi Renström

kommunstyrelsens ordförande, Ovanåker

Monica Olsson

kommunstyrelsens ordförande, Nordanstig

Sven-Erik Lindestam

kommunstyrelsens ordförande, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons