Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv utan vatten – omöjligt?

Ett liv nästan utan vatten – hur omöjligt är inte det? funderar insändaren.

Annons

Tänk er att den öppna vattenkranen bara ger ifrån sig en tunn rännil, knappt nog för att blöta ner håret på den som vill duscha. Eller tänk er att det merparten av dygnet inte finns något vatten alls… I Sverige är detta svårt att föreställa sig, men så är det just nu i Peru. I tiomiljonersstaden Lima har trycket i ledningarna sänkts för att spara vatten, och i den heta lilla staden Nasca längre söderut släpps vattnet på bara en timma per dygn.

Hela Perus kust är en enda sandöken, bara avbruten på de ställen där floderna kommer ner från höglandet. Där grönskar öknen, och där ligger städerna. Men denna vinter har det knappt regnat alls i höglandet i söder, och många flodbäddar ligger torra.

Regnbristen orsakas främst av väderfenomenet el Niño. Men den är en föraning om vad som kommer när klimatförändringarna dels ändrar regnmönstren, dels får Perus snabbt smältande bergsglaciärer att helt försvinna. Då blir vattenbristen inte övergående, som den förhoppningsvis är nu, utan permanent.

Ett liv nästan utan vatten – hur omöjligt är inte det? För peruanernas skull, och för alla andra som hotas av torka i den globala uppvärmningens spår, måste vi snabbt ställa om till ett energisnålt och klimatsmart samhälle. Vi innebär framför allt vi i den rika världen, där varje person orsakar mycket större utsläpp av växthusgaser än människorna i den fattiga världen.

Ingela Björck

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons