Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv utan koldioxid – omöjligt

Ingela Björck (
27/1
) oroar sig för den lilla staden Nasca i Peru, där man får vatten i kranarna bara en timme om dagen, skriver Sture Åström i en replik.

Annons

Det är ett vackert karaktärsdrag att vilja hjälpa behövande, men då måste man använda sitt sunda förnuft.

Hon skriver att bristen på regn beror på väderfenomenet El Niño. Detta inträffar med viss regelbundenhet, varför invånarna kan förbereda sig för det.

På samma sätt har torka har även drabbat den konstbevattnade öknen i Kalifornien. Det beror inte på att torkan är en överraskning, utan på att befolkningen fördubblats på 30 år med större konsumtion av vatten samt att politikerna av miljöskäl avvisat alla förslag att bygga fler dammar. Mänsklig aningslöshet alltså. Eller brist på ansvar. Eller förnuft.

Björck skyller på klimatförändringarna, men de har inte synts till på 19 år. Hon tror att vi kan hjälpa Nasca, genom att minska utsläppen av koldioxid här. Dock är den gasen lika viktig för livet som vatten. Under årmiljonerna har växtligheten sugit ur atmosfären så mycket av gasen, att halten nu är besvärande låg.

Med mera koldioxid i luften växer det bättre så skördarna ökar. Växterna behöver inte så mycket vatten, vilket gör att öknarna minskar. Det är bevisat av satellitfoton. Det kan hjälpa Nasca.

Björck är så vilseledd att hon föreslår minskning av utsläppen, när deras verkan faktiskt är positiv. Enligt Patrick Moore, den ene grundaren av Greenpeace, förbättrar vi livet på Jorden genom att återföra fossil koldioxid till luften.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons