Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kulturhistoriskt områdes förstörande

Här handlar det om att jämna ett flertal historiskt bevarandevärda byggnader med marken. Kvar blir bara före detta lokverkstan från 1884 samt 1878 års lokstall.

Annons

Första gången jag fick höra den beryktade konsultens planer på hur före detta verkstadsområdet i Bollnäs skulle användas tappade jag hakan. Torsdag 24/9 fick jag höra på arenabolagets visioner, de var ännu mer visionära än konsultens. Här skulle man hjälp av ismaskiner kunna värma upp hela området som innehåller simhallar, bandyhallar och hotell och gud vet allt.

Här handlar det om att jämna ett flertal historiskt bevarandevärda byggnader med marken. Kvar blir bara före detta lokverkstan från 1884 samt 1878 års lokstall. Vagnsverkstan från 1889 kommer att försvinna, dock verkar den i senare tid påbyggda delen som inhyser ungdomsgården Gumpels bli kvar. Men den vackra industribyggnaden i rött tegel jämnas med marken för att ge plats åt en jättearena som sedan kommer att följas av andra vilket innebär att allt försvinner i ett moln av rök och damm.

Vad jag är rädd för är att man från kommunen åter blir för ivrig och river bort byggnaderna och sedan kommer det fram att arenabolaget inte har någon ekonomisk möjlighet att bygga sina hallar och vi får ännu en grusöken.

En sak som fick mig att häpna och fundera över deras verklighetsförankring var att de sa att Bollnäs är unikt eftersom älven rinner genom staden. Och visst vi ska ha älven Ljusnan som en tillgång för stadens utveckling, men hur pass unikt är det med en flod genom staden? Jag säger bara: Wien, New York, London, Berlin, Paris.

Mina visioner för området innebär att man tar tillvara de klassiska industribyggnaderna. Här kan Gumpels utvecklas till det centrum för ungdomskultur. Den gamla smedjan kan åter bli just en smedja för låt säga konsthantverk. Det kan bli konferensanläggningar, butiker och hantverkslokaler i området och sedan knyta ihop det med staden. Då får vi en naturlig del av staden och inget konstlat med en massa olika hallar.

Om man nu måste ha en hall för att kunna spela bandy i så bygg den då på Sävstaås. Att jag själv skulle vara passionerad bandyälskare är ju en mild överdrift, men de bandyfrälsta jag talat med håller med om att en bandyhall skulle passa alldeles utmärkt där. Då kan man både ha och äta kakan samtidigt så att säga, vi utvecklar Verkstadsområdet till en ny stadsdel och bandyn får sin hall.

Innan vi låter grävskoporna sätta tänderna i verkstadsområdet ska vi betänka att det är just detta område som gjort att Bollnäs blivit stad och senare storkommun. Vi har just järnvägen att tacka för vår existens. Även om Collini är stadsgrundaren så hade hans vision inte blivit så mycket mer utan järnvägen. En sak gillar jag i denna vision som presenterats, att göra Bollnäs till ett utbildningscenter, kanske ett skategymnasium vore något, men då krävs det ju att barn- och utbildningsnämnden, BUN, får mer pengar.

1981 revs Bollnäs bryggeri. Det fanns stora planer för området. Platsen för bryggeriet blev en obebyggd grusplan i dryga 20 år.

Lars B Andersson

Hällbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons