Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett glädjande svar från Gard

För några veckor sedan skickade jag in en fråga till ordförande Alexandra Gard (S i Söderhamn) angående könsneutrala omklädningsrum i våra skolor, skriver insändaren som nu fått svar.

Annons

Vissa framför åsikter om att könsneutrala omklädningsrum är omoraliska, eftersom man får för sig att alla, oavsett kön byter om samtidigt, vilket är helt fel. Könsneutrala omklädningsrum är inte samma sak som ett enda rum, där alla klär om oavsett kön. Könsneutrala omklädningsrum är ett större rum uppdelad i ett antal låsbara bås, där var och en kan få vara ensam under klädbyte och dusch.

Det finns många hbt-elever som drar sig undan idrott, eller väljer gå hem utan att först ha duschat. Orsaken till detta är olika för var och en. Vissa utsätts för mobbing i omklädningsrummen, medan andra mår väldigt dåligt av att byta om och duscha tillsammans med andra. Att då tvinga dem in i vanliga könsuppdelade omklädningsrum, leder de facto till ett psykiskt lidande.

Det är inte enbart hbt-elever som behöver möjligheten att få byta om i ett eget bås, som finns i könsneutrala omklädningsrum. Elever som är tidig, eller sen i puberteten, har födelsemärken, har brandskador eller utslag på kroppen, kommer också att känna det tryggt, när de erbjuds möjligheten att byta av i egna bås.

Av samtliga ovanstående orsaker, samt möjligheten att motverka den mobbing som förekommer I de nuvarande omklädningsrummen, anser jag att alla våra skolor bör ha könsneutrala omklädningsrum.

Min fråga till Alexandra Gard var: "Ämnar du att ta kontakt med KUS, för att framföra en önskan om könsneutrala omklädningsrum på våra skolor?"

Jag fick svar per telefon häromdagen. Till min stora glädje anser Alexandra Gard, att frågan är viktig. Därför kommer hon att föra frågan vidare till KUS. Nu hoppas jag, att KUS i sitt svar, kommer vara lika positivt inställd, och ger sina tjänstemän i uppdrag att ta fram ett förslag till inrättande av könsneutrala omklädningsrum på våra skolor.

Maria Hansson Nielsen (KD)

ersättare i BUN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons