Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett friskare Gävleborg – allas ansvar

Den här veckan uppmärksammas vikten av att röra på sig och äta bra under parollen Ett friskare Sverige.

Annons

I Hälsingland genomförs en mängd aktiviteter, allt från motion för äldre i Regnsjö, prova-på-gympa i Hudiksvall, gratis hälsotest i Bergsjö, föredrag om nordisk mat i Ljusne, till tipspromenad för äldre i Arbrå och rollatorkoll i Söderhamn.

Vi är många som vill bidra till befolkningens hälsa. Och den skapas inte enbart under en enskild vecka, utan är frukten av ett långsiktigt arbete. Här har beslutsfattare i Gävleborg ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för goda livsvillkor och öka möjligheten till hälsosamma val. Som representanter för den politiska ledningen i landstinget är detta ett ansvar som vi välkomnar.

Den enskilda individen har det yttersta ansvaret för sin hälsa och alla kan förbättra den genom att röra på sig och äta bra. Men det handlar också om samhället runt om oss och vilka möjligheter som finns för att göra hälsosamma val. Förväntningar på den enskilde individen att ta hand om sig och sin hälsa, ska mötas med satsningar och uppbackning från politiken och samhället. Dessa förutsättningar skapas till stor del i vårt närsamhälle – i skolan, på jobbet, i primärvården, i samhällsplaneringen, i föreningslivet. Med rätt förutsättningar minskar också kostnaderna avsevärt. Sjukdomar relaterade till fysisk inaktivitet, samt övervikt och fetma kostar svenska samhället, lågt räknat, 25 miljarder varje år, bland annat i form av omkostnader för hälso- och sjukvård och produktionsbortfall.

Vi vet att det finns skillnader i levnadsvanor mellan olika grupper i samhället. Exempelvis äter fyra av tio män med låg inkomst lite frukt och grönsaker, medan andelen för män med hög inkomst är en av fyra. Människor med en mer utsatt ekonomisk och social situation kan ha svårare att göra hälsosamma val. Skillnaderna kan vara särskilt påtagliga i grupper som barn, unga, äldre och personer med funktionsnedsättning. Det vill vi motverka genom att åtgärder och aktiviteter anpassas, i omfattning och i utformning, till de som har störst behov.

Vi är många som kan bidra till hälsosamma val för hela befolkningen i Gävleborg. Därför vill vi uppmärksamma betydelsen av satsningen Ett friskare Sverige, som samordnas av Statens folkhälsoinstitut. Den ger ökade förutsättningar för att fler människor kan röra på sig och äta bra. Varje insats är ett steg i rätt riktning och alla krafter behövs för en förbättrad folkhälsa. För att nå resultat och en god hälsa på lika villkor i enlighet med det folkhälsopolitiska målet, krävs ett fortsatt långsiktigt arbete med insatser på flera nivåer och för utsatta grupper i Gävleborg.

Hannah-Karin Linck (C)

landstingsråd

Tommy Berger (S)

landstingsråd

Maria Aspers (MP)

landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons