Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett förödande spektakel

Gävleborg var en gång ett mycket attraktivt län för läkare och övrig vårdpersonal, där sjuka eller skadade patienter fick den bästa vård utan väntetid.

Annons

Kommentar till inlaga i HT den 24/3. Där bekräftar landstingets hjärntrust med sina underskrifter, att målet för deras verksamhet är att stärka maktfunktionen.

Det skapar alltså bara värde för dem själva i deras enögda besatthet att skapa en produktions- och leveransorganisation, som ruinerar Gävleborgs sjukvård. Ekonomin rasar och vad värst är, arbetsglädjen ute i vårdverksamheten tar man död på. Gävleborg var en gång ett mycket attraktivt län för läkare och övrig vårdpersonal, där sjuka eller skadade patienter fick den bästa vård utan väntetid.

Nu är vi inte patienter längre. Vi är kunder. Landstingsdivisioner skall producera och leverera vårdinsatser till prioriterade kunder. Disciplinerad produktion under hot är det som gäller. En utvecklingsavdelning på 35 personer låter sina hjärnor brottas med utformandet av direktiven för detta arbetssätt.

För säkerhets skull inkallas även konsulter i skilda sammanhang. Dyra konsulter. De förhållningsregler, som sedan sänds ut, skapar bara förvirring, oro och olust. Resultatet blir att kvalificerad sjukvårdspersonal flyr länet och inga ersättare vill komma istället. Kvarvarande personal mår dåligt.

Nedslående rubriker syns i våra tidningar. Gävleborg är sämst. Där kan man möjligen ta tjänst som tillfälligt inhyrd och ta bra betalt. Det sker alltså en katastrofal avlövning och nedrustning av sjukvården parallellt med en gedigen förstärkning av den maktpyramid, som befinner sig så långt från vårdande verksamhet som möjligt. Detta fullkomligt förödande spektakel betalar vi gävleborgare med våra skattepengar.

Det skrämmande är, att landstingsstyrelsen är dompterad. I vilket annat företag som helst med liknande utveckling, skulle styrelsen för länge sedan ha slagit näven i bordet och gjort radikala förändringar.

Men Gävleborgs landstingsstyrelse leder oss rakt ner i avgrunden. Jag uppmanar alla gävleborgare att på alla sätt börja påverka så att denna ödesdigra resursförstörelse stoppas och vi får en vettig människovänlig sjukvård tillbaka.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons