Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett folks kamp för ett drägligt liv

/
  • Beskriv romerna som de är: människor som du och jag, skriver Anneli Rogeman. Bilden är från firandet av romernas nationaldag i Malmö i fjol.

SVT:s nya serie Vi kallas tiggare avfärdar myter – det är bra. Men serien cementerar samtidigt samma gamla bild av romer som tiggare, skriver Anneli Rogeman.

Annons

Vi behöver en bredare bild av romerna. Och en diskussion om hur vi kan hjälpa till att minska fattigdomen för denna utsatta grupp.

Alexandra Pascalidous TV-serie Vi kallas tiggare avfärdar myter. Tittarna får följa med till gatorna i Borås och till hemmen i Rumänien. Det är bra och engagerad journalistik. Och försöket att fördjupa bilden av tiggarna är sympatiskt och förhoppningsvis framgångsrikt.

Men programmen cementerar samtidigt bilden av romer som tiggare. Och det visar bara symptomen på ett mycket mer omfattande problem. Jag önskar en programserie som berättar romernas historia i Europa och deras kamp för ett drägligt liv i dag. Jag vill att man berättar om regeringars fullständiga likgiltighet, under hundratals år för de romska gruppernas extrema utsatthet. Och jag vill att man berättar om de möjligheter som finns för att också romer ska kunna leva ett värdigt liv.

We Effect har länge arbetat med romer i Albanien och Kosovo. Vi vet att det är möjligt att utrota fattigdomen där. Jag var själv senast i Kosovo för ett par månader sedan. Där är närmare femtio procent av den romska befolkningen arbetslös. Var tredje barn går inte i skolan. Nu har vi dragit igång ett omfattande arbete tillsammans med våra samarbetsorganisationer i landet. Vi jobbar som vi också gör i till exempel Albanien; långsiktigt, med stöd till utbildning och med hjälp till förbättrade jordbruk. Vi hjälper ungdomar att gå yrkesutbildningar.

Vi stödjer familjer att starta företag och att utveckla sina jordbruk. Den romska familjen Hasani i staden Ferizaj i Kosovo är ett bra exempel på bistånd som ger resultat. Genom långsiktigt utbildningsstöd har de kunnat starta ett inkomstbringande småföretag i jordgubbsodling. Jordgubbsskördarna säkrar numera hela familjens försörjning. Barnen kan gå i skolan. Och föräldrarnas framgångsrika företagande stärker familjens ställning i samhället.

I dag är lever väldigt många av romerna i Albanien och Kosovo under fattigdomsgränsen. FNs nya hållbarhetsmål säger att fattigdomen ska vara utrotad år 2030. Vi jobbar på, på plats i romernas länder (och i ytterligare ett 20-tal länder i världen). Svensk media kan också hjälpa till i fattigdomsbekämpningen. Nästa gång SVT gör en serie om romer, gör en om dem som inte tigger. Gör program om romerna som strävar på i de länder där de föddes, men som, på grund av regeringar som inte respekterar de mänskliga rättigheterna och på grund av omvärldens bristande stöd, har mycket små chanser att ta sig ur fattigdomen. Beskriv romerna som de är: människor som du och jag. Skillnaden är att vi haft turen att födas och leva i Sverige. Därmed har vi också ett ansvar att hjälpa dem som fått betydligt sämre förutsättningar.

Anneli Rogeman

vd We Effect

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons