Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett byggprogram som gagnar alla

Svar på Stig Zettlins (SVG) debattartikel (
10/6
) från Jan Lahenkorva (S):

Annons

Nu genomför vi den största satsningen på nya och renoverade lokaler på mycket länge i Region Gävleborg. Vårt byggprogram innehåller investeringar på sammanlagt drygt fem miljarder kronor under en femårsperiod. Här finns satsningar på till exempel fler och moderna enkelrum, akutverksamheten och kvinno- och barnsjukvården. För medarbetarna innebär det här möjligheter att fortsätta utveckla verksamheten så att vår sjukvård också i framtiden kan hålla allra högsta medicinska kvalitet.

Ur patientens perspektiv betyder de här investeringarna att tillgänglighet, bemötande och säkerhet stärks ännu mer. Fokus ligger också på hållbarhet där energieffektivitet och hållbara byggmaterial såsom trä har en central roll. Investeringen sträcker sig över fem år där projektering inleds 2016 och ska vara klar 2021. 

Detta vet Zettlin (SVG) ändå väljer han att hävda annat i debattartikeln. Zettlin och Sjukvårdspartiet vill tillsammans med Moderaterna minska investeringskostnaderna för byggprogrammet. Vi vet av erfarenhet att projektering och byggherrekostnader är dyra, runt 20 procent av den totala investeringen. Minskar man dessa kostnader innebär det att man måste minska investeringen. En minskad investering i enlighet med Sjukvårdspartiets och Moderaternas förslag innebär därför att man måste avstå från ett nytt vårdblock i Hudiksvall, där barn- och kvinnosjukvården är tänkt att vara, eller från satsningar på akutmottagningen vid Gävle sjukhus. Jag har respekt för att Zettlin är beredd att göra dessa prioriteringar men det vore faktiskt på sin plats att han förklarade varför, i stället för att föra fram medvetet felaktiga uppgifter.

Jan Lahenkorva (S)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons