Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etanol ett utmärkt biobränsle

Att man kan odla 0,2 hektar sockerrör i Brasilien för att försörja en svensk bil med förnybart bränsle – är det bra eller dåligt? För Dietmar Gleich verkar detta vara beviset på etanolens uselhet.

Annons

Svar till Dietmar Gleich (5/12).

Att man kan odla 0,2 hektar sockerrör i Brasilien för att försörja en svensk bil med förnybart bränsle – är det bra eller dåligt?

För Dietmar Gleich verkar detta vara beviset på etanolens uselhet. Jag tycker tvärtom. Sockerrör är en fantastisk energigröda, som ger en medelskörd på 87 ton per hektar och år i Brasilien. Hela växten kan användas – biprodukten bagass utnyttjas för att ge energin till destilleringen. Dessutom kan man göra el, och det blir ett överskott av biokraft som säljs ut på nätet. De brasilianska bioraffinaderierna med sockerrör som råvara är lika bra som våra svenska biomassekraftvärmeverk, som producerar el och värme från biobränsle från skogen och torv från våra mossar. Verkningsgraden är mycket hög. Energibalansen är utmärkt. Växthusgasbalansen är excellent. Anläggningarna och odlingarna ligger 300–400 mil från regnskogen.

Bioenergi är lagrad solenergi och en av flera förnybara energikällor som måste utvecklas för att ersätta fossila bränslen för att rädda klimatet och skapa ett hållbart energisystem. För Sverige är biobränslen huvudspåret – redan idag kommer 29 procent av vår energianvändning från biobränslen – det mesta från skogen. En liten del kommer än så länge från etanol.

Biobränslen ska inte ställas emot utbyggnad av järnvägarna. Bägge behövs. Och bättre järnvägar behövs inte minst för att kunna frakta biobränslen och ge bioenergiföretag i norra Sverige bättre tillgång till de växande marknaderna för förnybara bränslen.

Kjell Andersson

Svebio – Svenska Bioenergiföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons