Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänn Palestina

Den palestinska staten, sida vid sida med Israel, är sedan många år i praktiken etablerad och erkänd inom de gränser som rått sedan 1967, och har idag diplomatiska förbindelser med över 100 stater runt om i världen.

Annons

I november 2011 erkände Island, som första nordiska land, också Palestina.

Palestina har sedan förra året en ansökan liggande om fullt medlemskap i FN. Man har redan idag säte i olika internationella organ, och valdes förra året med stor majoritet in i FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO. Just i dagarna har Landsorganisationen i Sverige (LO) beslutat stödja det socialdemokratiska initiativet att uppmana den svenska regeringen att arbeta för att ge Palestina en plats i FN.

Det finns inga folkrättsliga eller andra hinder att idag formellt erkänna staten Palestina, och ett erkännande skulle kunna skynda på fredsprocessen och avsluta den israeliska ockupationen av de palestinska områdena.

Vi måste nu gemensamt se till att uppmuntra den svenska regeringen att snabbt erkänna Palestina, och förmå resten av EU att göra detsamma. Ta upp kravet i din fackförening och andra sammanhang, stöd de namninsamlingar som arrangeras och skriv brev till regeringen om detta!

Gunnar Olofsson

debattör och medlem i Palestinagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons